Αποδοκιμασίες κατά Κουρουμπλή στις Σέρρες

Αποδοκιμασίες κατά Κουρουμπλή στις Σέρρες 1

Ενδειξη της αρνητικής ατμόσφαιρας που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα έναντι των κυβερνητικών στελεχών, μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, είναι οι χθεσινές αποδοκιμασίες κατά του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή στις Σέρρες. Ο κ. Κουρουμπλής βρέθηκε στις Σέρρες, προκειμένου να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στους εορτασμούς των 105 ετών από την απελευθέρωση της πόλης. Ο κ. Κουρουμπλής έγινε δέκτης αποδοκιμασιών, όταν κατέθεσε στεφάνι σε μνημείο της πόλης, δίχως, ωστόσο, να υπάρχει κάποια οργανωμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Αμέσως μετά ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι «όλοι αγαπούμε την πατρίδα και πιστεύω ότι αυτός ο πατριωτισμός έχει μέσα του το στοιχείο της ειρηνικής συνύπαρξης με όλους τους λαούς». Επιπλέον, υπερασπίστηκε τη συμφωνία των Πρεσπών διότι, όπως είπε, «δίνει πάρα πολλά στοιχεία, τα οποία διεκδικούσαμε όλα αυτά τα χρόνια».

Τα περιστατικά στις Σέρρες σημειώνονται λίγες ημέρες μετά τα έκτροπα που καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο υπάρχουν και άλλες, λιγότερο ορατές πτυχές όσων συμβαίνουν στη Βόρεια Ελλάδα μετά τη συμφωνία των Πρεσπών. Πολλοί βουλευτές αποφεύγουν να παρουσιάζονται σε δημόσιες εκδηλώσεις, ενώ, όταν κάνουν κάτι τέτοιο, αντιμετωπίζουν παγίως αντιδράσεις, επικρίσεις και ορισμένες φορές προπηλακισμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η υπουργός Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης και βουλευτής των ΑΝΕΛ που εκλέγεται στις Σέρρες, αλλά δεν παρέστη καν στους χθεσινούς εορτασμούς για τα 105 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης. Κάτι που, βεβαίως, οδήγησε στην αποστολή του κ. Κουρουμπλή στις Σέρρες, ο οποίος δεν κατάγεται από τη Μακεδονία.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ εξακολουθεί τις συζητήσεις για την επόμενη ημέρα, μετά και την παραπομπή της υποψηφιότητας της χώρας του στην Ε.Ε. στις ελληνικές καλένδες. Ο κ. Ζάεφ έγινε χθες δεκτός από τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την έναρξη των συνομιλιών ένταξης της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. Ο κ. Ζάεφ υπερασπίστηκε χθες ακόμα μία φορά τη συμφωνία με την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η χώρα του εξασφάλισε την «πλήρη αναγνώριση της μακεδονικής ταυτότητας». Επίσης, αναφέρθηκε στο 2019 ως έτος έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε., προεξοφλώντας τη θετική έκβαση κρίσης της υποψηφιότητας σε ένα χρόνο. «Με όλα τα διαθέσιμα επιχειρήματα θα παρουσιάσω και θα αποδείξω ότι αυτή η συμφωνία με την Ελλάδα είναι ιστορική και ότι η ημερομηνία που μας δόθηκε για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ήταν κάτι που αξίζαμε πλήρως και θα υλοποιηθεί τον Ιούνιο του 2019», είπε ο κ. Ζάεφ και υπογράμμισε: «Λάβαμε μια απόλυτα ξεκάθαρη επιβεβαίωση της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής ταυτότητας εντός και εκτός συνόρων. Μεταφράσιμοι όροι, χωρίς κανέναν περιορισμό, σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Μια ταυτότητα για γενική χρήση». Τέλος, ο κ. Ζάεφ είπε ότι το ενδεχόμενο νέας συνάντησής του με τον Αλέξη Τσίπρα παραμένει πάντα ανοιχτό, ενώ τόνισε πως επικοινωνούν με διάφορους τρόπους «σε κάθε χρονική στιγμή».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *