Απαλλαγή για τους δύο βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση υπεξαίρεσης στο δήμο Θεσσαλονίκης

Απαλλαγή για τους δύο βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση υπεξαίρεσης στο δήμο Θεσσαλονίκης

Απαλλαγή για τους δύο βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση υπεξαίρεσης στο δήμο Θεσσαλονίκης 1

Δέκα χρόνια μετά την αποκάλυψη της υπεξαίρεσης των 17,9 εκατ. ευρώ στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης και μετά τις καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος των υπαιτίων, οι οποίες κατέστησαν αμετάκλητες από τον Άρειο Πάγο, δύο εκ των βασικών κατηγορουμένων της υπόθεσης βρέθηκαν σήμερα εκ νέου ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Πρόκειται για τον πρώην δημοτικό ταμία και καθ’ ομολογίαν υπεξαιρέτη, Παναγιώτη Σαξώνη, και τον επί σειρά ετών γενικό γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Λεμούσια, οι οποίοι παραπέμφθηκαν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενοι για πλαστογραφία, ο πρώτος, και απλή συνέργεια στη συγκεκριμένη πράξη, ο δεύτερος. Η υπόθεση που τους οδήγησε στο ακροατήριο αφορούσε τρία πλαστά παραστατικά που είχαν χρησιμοποιηθεί από τον πρώην ταμία για υποτιθέμενες πληρωμές (κατά περίπτωση) προς την Εφορία και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Όπως ισχυρίστηκαν οι συνήγοροί τους, τα συγκεκριμένα παραστατικά είχαν κριθεί από τα προηγούμενα δικαστήρια – που εξέτασαν την υπόθεση του σκανδάλου – ως προς το ποσό, αλλά εκ΄ παραδρομής δεν συμπεριλήφθηκαν στις εκδοθείσες αποφάσεις. Οι ίδιοι, επικαλέστηκαν – μάλιστα – τις συγκεκριμένες αποφάσεις, σύμφωνα με τις οποίες η τελεσθείσα πλαστογραφία κρίθηκε πλημμεληματική.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, υπό αυτές τις συνθήκες και με δεδομένο ότι η πράξη της πλαστογραφίας αφορούσε στη συγκεκριμένη περίπτωση τα έτη 2005 και 2006, η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων εισηγήθηκε την εξάλειψη του αξιόποινου της πράξης και την παύση της δίωξης λόγω παρέλευσης χρόνου, πρόταση που τελικώς έγινε δεκτή από τους δικαστές, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Να σημειωθεί, ότι για την κύρια υπόθεση της υπεξαίρεσης, ο Π. Σαξώνης καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών και έξι μηνών, ενώ ο Μ. Λεμούσιας σε κάθειρξη 13 ετών και 5 μηνών. Και οι δύο, όπως επίσης ο άλλοτε δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, στον οποίο επιβλήθηκε κάθειρξη 12 ετών, εξέτισαν τις ποινές τους και βρίσκονται σήμερα σε καθεστώς ελευθερίας (ο Παπαγεωργόπουλος αποφυλακίστηκε ως ανάπηρος). Τις συγκεκριμένες ποινές επικύρωσε πριν από λίγο καιρό ο ‘Αρειος Πάγος, όπου προσέφυγαν οι καταδικασθέντες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *