ΑΝΕΚ: Επέστρεψε σε κέρδη 2,6 εκατ. ευρώ - Αύξηση τζίρου 5,7 εκατ. ευρώ

H αύξηση του μεταφορικού έργου και ο περιορισμός του λειτουργικού κόστους ευνόησαν τα μεγέθη του ομίλου ΑΝΕΚ στην οικονομική χρήση 2019.

Ειδικότερα, ο όμιλος εμφάνισε αύξηση κύκλου εργασιών κατά 5,7 εκατ. ευρώ στα 173,9 εκατ. ευρώ έναντι 168,2 εκατ. ευρώ στη χρήση 2018, με τον κύκλο εργασιών της μητρικής να ανέρχεται σε 157 εκατ. ευρώ έναντι 153,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. 

Σημαντική βελτίωση κατά 8,7 εκατ. ευρώ εμφάνισαν τα ενοποιημένα μικτά κέρδη τα οποία ανήλθαν σε 40,3 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα τόσο της αύξησης του κύκλου εργασιών όσο και της μείωσης του κόστους πωληθέντων κατά 3,1 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, για την εταιρεία τα μικτά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 34,1 εκατ. ευρώ έναντι 27,4 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος το 2019 πέτυχε σημαντική αύξηση κατά 11,0 εκατ. ευρώ ή 75% των κερδών προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) τα οποία ανήλθαν σε 25,6 εκατ. ευρώ και για τη μητρική 22,9 εκατ. ευρώ έναντι 14,8 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

Τα ενοποιημένα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους για το 2019 ανήλθαν σε κέρδη 3,8 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 13,3 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε κέρδη 2,6 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 13,8 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους της μητρικής για το 2019 ανήλθαν σε κέρδη 2,7 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 13,2 εκατ. ευρώ.

Το 2019 ο όμιλος της ΑΝΕΚ δραστηριοποιήθηκε με ιδιόκτητα και ναυλωμένα πλοία σε γραμμές της Αδριατικής (Ανκόνα, Βενετία), της Κρήτης (Χανιά, Ηράκλειο), των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων. Εκτελώντας σχεδόν τον ίδιο αριθμό δρομολογίων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σε όλες τις γραμμές που δραστηριοποιήθηκε, διακίνησε συνολικά 1.044 χιλιάδες επιβάτες έναντι 965 χιλ. το 2018 (αύξηση 8%), 202 χιλ. Ι.Χ. αυτοκίνητα έναντι 189 χιλ. (αύξηση 7%) και 129 χιλ. φορτηγά, όσα και το προηγούμενο έτος. Η αύξηση του μεταφορικού έργου της εταιρείας σε επιβάτες και Ι.Χ. αυτοκίνητα προήλθε από τις γραμμές της Κρήτης. Παράλληλα, στο πλαίσιο της αποδοτικότερης διαχείρισης του στόλου της εταιρείας, συνεχίστηκαν οι εκναυλώσεις πλοίων της.

Άμυνα στον Covid-19

Aναφορικά με την πανδημία, η εταιρεία επισημαίνει ότι στην παρούσα φάση δεν είναι εφικτό να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις όσον αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας και στις οριστικές επιπτώσεις της στη δραστηριότητα του ομίλου. Στην επιβατηγό ναυτιλία είναι σε ισχύ αυστηροί ταξιδιωτικοί περιορισμοί που έχουν οδηγήσει σε σχεδόν μηδενική επιβατική κίνηση. Οι στρατηγικοί στόχοι της διοίκησης του ομίλου για το 2020 είναι ο περιορισμός των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας στο μικρότερο δυνατό βαθμό, η αντιστάθμισή τους στη χρηματοοικονομική κατάσταση, καθώς και η διασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας για την ομαλή συ- νέχιση της λειτουργικής δραστηριότητας.

naftemporiki.gr

Κυριακή Κανονίδου

Είμαι η Κυριακή Κανονίδου, δημοσιογράφος και συντάκτρια στο ενημερωτικό site news1.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *