Αναστασιάδης: Απειλή στην Ανατολική Μεσόγειο η συμπεριφορά της Τουρκίας

Στις παράνομες ενέργειες και προκλήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης σε παρέμβασή του στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου της Κοινοπολιτείας, στο Λονδίνο.

Στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας για τη διαχρονική στήριξη τους στις προσπάθειες για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, καθώς και για την αναφορά για το Κυπριακό στο Κοινό Ανακοινωθέν της Συνόδου της Κοινοπολιτείας.

«Είναι ιδιαίτερης σημασίας αυτή την περίοδο η έκφραση αλληλεγγύης στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, στη βάση του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένης και της Σύμβασης των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Και αυτό διότι πολύ πρόσφατα η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετώπισε κλιμακωθείσα επιθετικότητα και παράνομη συμπεριφορά από την Τουρκία στην ΑΟΖ μας», είπε ο Πρόεδρος.

Πρόσθεσε ότι «η συμπεριφορά της Τουρκίας όχι μόνο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τάσσεται ενάντια στο διεθνές δίκαιο καθώς και στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά δημιουργεί μια ευρύτερη απειλή στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό ως μια σοβαρή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους μέλους της Κοινοπολιτείας», επεσήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η Τουρκία πρέπει να τερματίσει άμεσα τις απειλές και τις παράνομες ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο, να απόσχει τέτοιες απειλές και ενέργειες στο μέλλον και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου για να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της».

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου

Κυριακή Κανονίδου

Είμαι η Κυριακή Κανονίδου, δημοσιογράφος και συντάκτρια στο ενημερωτικό site news1.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *