Αναδιοργανώνεται η Σχολή Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος

Αναδιοργανώνεται η Σχολή Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος

Αναδιοργανώνεται η Σχολή Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος 1

Νόμιμο κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο αλλάζει ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας της Σχολής Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης.

Αναλυτικότερα, κατατέθηκε στο Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την οργάνωση και λειτουργία της Σχολής Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης (ΠΣΕΑ), ενώ παράλληλα καταργείται το παλαιότερο ΠΔ 133/1976.

Αποστολή της Σχολής Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης (ΠΣΕΑ) είναι η εκπαίδευση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας, του Λιμενικού Σώματος, καθώς και του πολιτικού προσωπικού του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που εμπλέκονται στην πολιτική άμυνα της χώρας, στην σχεδίαση, την προετοιμασία και την εφαρμογή της πολιτικής κινητοποίησης.

Η ΠΣΕΑ έχει έδρα την Αθήνα και οργανωτικά υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών. Το προσωπικό της Σχολής διακρίνεται σε διοικητικό, διδακτικό και εκπαιδευτικό. Στη Σχολή καλούνται για εκπαίδευση περιοδικά, αξιωματικοί υπαξιωματικοί και πολιτικοί υπάλληλοι των Ενόπλων Δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας, του Λιμενικού Σώματος, πολιτικοί υπάλληλοι υπουργείων, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, Οργανισμών και επιχειρήσεων πάσης φύσεως, κ.λπ.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αντικείμενο της 20ήμερης περίπου εκπαίδευσης είναι η θεωρητική και πρακτική κατάρτιση σε θέματα σχεδίασης έκτακτης ανάγκης (πολιτικής άμυνας και πολιτικής κινητοποίησης) κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο τους σε εμπόλεμη κατάσταση.

Οι στρατιωτικοί απαγορεύεται να προσέρχονται στη Σχολή με πολιτική περιβολή, ενώ κατά το χρόνο εκπαίδευσης τελούν σε απόσπαση, ενώ μεταξύ των μαθημάτων που διδάσκονται είναι η οργάνωση της πολιτικής άμυνας, της πολιτικής σχεδίασης εκτάκτου ανάγκης και της πολιτικής επιστράτευσης, συστήματα συναγερμού, θέματα ασφαλείας διαβαθμισμένου υλικού, κώδικες κρυπτογράφησης, κ.λπ.

Διοικητής της Σχολής είναι ανώτερος αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων ή των σωμάτων ασφαλείας και διευθυντής σπουδών είναι ανώτερος ή κατώτερος αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων ή των σωμάτων ασφαλείας και οι δύο διορίζονται από το υπουργείο Εσωτερικών.

Για τη φρούρηση της Σχολής διατίθεται ένοπλη φρουρά από αστυνομικούς οι οποίοι όμως υπάγονται στην επίβλεψη του αξιωματικού υπηρεσίας της Σχολής οποίος είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια των κτιριακών εγκαταστάσεών της.

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και εισηγήτρια την πάρεδρο Μαρία-Ελένη Παπαδημήτρη έκρινε νόμιμο το εν λόγω σχέδιο ΠΔ με την υπ΄ αριθμ. 33/2018 γνωμοδότησή του και έκανε νομοτεχνικου περιεχομένου παρατηρήσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *