Αλλαγές και καινοτομίες προτείνει η φετινή διοργάνωση της Art Athina

Με πολλές καινοτομίες θα είναι η φετινή Art Athina, η αθηναϊκή έκθεση των γκαλερί, που εγκαινιάζεται απόψε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και από αύριο θα είναι επισκέψιμη έως την Κυριακή, 21 Ιουνίου.

Κατ’ αρχήν για πρώτη φορά η αθηναϊκή «φουάρ» ξεκινά αργότερα, σχεδόν έναν μήνα, σε σχέση με την παραδοσιακή ημερομηνία διεξαγωγής της, ενώ και η διάρκειά της θα είναι κατά μία ημέρα μεγαλύτερη.

Κυρίως όμως, η Art Athina φέτος συνδέεται με την παραδοσιακή πολιτιστική ζωή της Αθήνας, καθώς εγκαταλείπει τους γνωστούς συνεδριακούς χώρους και βρίσκει φιλόξενη στέγη στους χώρους του Ωδείου Αθηνών, ενός τόπου που έχει στεγάσει κατά καιρούς σημαντικές εικαστικές εκδηλώσεις και για λογαριασμό του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (προ της μεταστέγασής του στο Φιξ), αλλά και πιο πρόσφατα, την διεθνή έκθεση Documenta. Η κεντρική θέση του Ωδείου επίσης, την καθιστά πιο προσβάσιμή σε όλους, αλλά και φέρνει και το γεγονός της Art Athina εγγύτερα και στον μη ειδικά ενημερωμένο κάτοικο, ή τον περιστασιακό επισκέπτη της πρωτεύουσας.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στη φετινή διοργάνωση αποτελεί το γεγονός ότι μεταξύ των 53 γκαλερί που συμμετέχουν επανεμφανίζονται κάποιες από τις σημαντικές και ποιοτικές αίθουσες τέχνης, που έλειψαν σε παρελθούσες εκδηλώσεις της Art Athina, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο κοινό να απολαύσει σημαντικούς καλλιτέχνες—όπως η γκαλερί Καππάτος, με έργα, μεταξύ άλλων, της Μαρίνας Αμπράμοβιτς, η γκαλερί CAN, ενώ και στην γκαλερί της Λόλας Ιωάννου, ιδιαίτερη αίσθηση δημιουργούν τα πυκνά σε εννοιολογική διάσταση γλυπτά της διαλεκτής γλύπτριας Χριστίνας Σαραντοπούλου (για ν’αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια παραδείγματα μη θέλοντας να αδικήσουμε, όμως, κανέναν).

Η 23η διοργάνωση, συνεχίζει τα ανοίγματα που είχε ξεκινήσει και την περασμένη χρονιά, ενσωματώνοντας και άλλους θεσμούς, ανεξάρτητες και καινοτόμες καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες, ιδρύματα (όπως αυτό του Ι.Κωστόπουλου, το Ίδρυμα Ιωάννου και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών) στα προγράμματά της και τις δράσεις της.

Ένα από τα νέα στοιχεία που σηματοδοτούν τη φετινή διοργάνωση είναι το βραβείο συμμετοχής Έλληνα καλλιτέχνη στην Art Athina, αξίας 10.000 ευρώ σε συνεργασία με το Copelouzos Family Art Museum. Ο φετινός νικητής του βραβείου είναι ο Χρήστος Μπουρονίκος, που εκθέτει με την Γκαλερί 7. Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή, το βραβείο απονέμεται στον καλλιτέχνη για την επιτυχημένη προσωπική του έκθεση, αλλά και την γενικότερη εξέλιξη της τεχνοτροπίας του. Επίσης για πρώτη φορά, η Art Athina αποκτά δικό της artresidency, το Art Athina Workspace.

Ιδιαίτερο στοιχείο για την διαρκή ανανέωση του θεσμού, πέρα από τους συνήθεις θεματικούς κύκλους που απαρτίζουν τη διοργάνωση και διάταξη της έκθεσης, είναι οι προσκλήσεις σε νέες γκαλερί εκτός συνόρων, που με τον τρόπο αυτό συνεισφέρουν στην ArtAthina τις νέες και ρηξικέλευθες ιδέες και τάσεις, που δύσκολα βρίσκουν στέγη στις μεγάλες εμπορικές γκαλερί. Έτσι, κατόπιν πρόσκλησης της καλλιτεχνικής διευθύντριας, Στ. Δημητρακοπούλου, στους δύο χώρους της έκθεσης στο Ωδείο, γκαλερί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο, θα παρουσιάσουν τους καλλιτέχνες τους και τις προτάσεις τους.

Μιλώντας εκ μέρους του διοργανωτή θεσμού, του Πανελλήνιου Συλλόγου Αιθουσών Τέχνης (ΠΣΑΤ), η πρόεδρός του Γιάννα Γραμματοπούλου επεσήμανε πως η Art Athina, παρά τις δύσκολες στιγμές για τον χώρο, τολμά και γυρίζει σελίδα και αvαφέρθηκε στις συνεργασίες με ιδρύματα και φορείς που συνετέλεσαν στη φετινή διοργάνωση.

Από την πλευρά της, η καλλιτεχνική διευθύντρια Σταματία Δημητρακοπούλου επεσήμανε τις αλλαγές που χαρακτηρίζουν τη φετινή διοργάνωση και την προσπάθεια να ενεργοποιηθεί ξεχωριστά η κάθε θεματική κατηγορία, έτσι ώστε όλες οι πτυχές της Art Athina να αποτελούν ένα αυτοτελές εκθεσιακό γεγονός, με δική του εμβέλεια και παρουσία στους βασικούς του άξονες.

Ωράριο Λειτουργίας

Τετάρτη 20 Ιουνίου 14:00 – 21:00 (είσοδος με πρόσκληση)

Πέμπτη 21 Ιουνίου 12:00 – 21:00

Παρασκευή 22 Ιουνίου 12:00 – 21:00

Σάββατο 23 Ιουνίου 12:00 – 21:00

Κυριακή 24 Ιουνίου 12:00 – 21:00

Είσοδος

Κανονικό εισιτήριο: 8 ευρώ

Μειωμένο εισιτήριο (άνεργοι, φοιτητές, άνω των 65 ετών, άτομα με ειδικές ανάγκες): 5 ευρώ

Ομαδικό (15 άτομα και άνω): 5 ευρώ

Δωρεάν: Παιδιά κάτω των 12 ετών, φοιτητές Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Μέλη Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης και Μέλη Εικαστικού Επιμελητηρίου

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κυριακή Κανονίδου

Είμαι η Κυριακή Κανονίδου, δημοσιογράφος και συντάκτρια στο ενημερωτικό site news1.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *