Αγορές: Πλήρης ανατροπή στο σκηνικό δια χειρός ΕΚΤ

Αγορές: Πλήρης ανατροπή στο σκηνικό δια χειρός ΕΚΤ

Αγορές: Πλήρης ανατροπή στο σκηνικό δια χειρός ΕΚΤ 1

STAFF

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ενισχύσει το έκακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP) κατά 600 δισ. ευρώ, στα 1,35 τρισ. ευρώ, αλλά και να παρατείνει την ισχύ έως τον Ιούνιο του 2021 τουλάχιστον τόνωσε το ηθικό των επενδυτών. 

Οι πληροφορίες των προηγούμενων ημερών έκαναν λόγο για ενίσχυση του προγράμματος κατά 500 δισ. ευρώ, χωρίς μάλιστα να είναι βέβαιο εάν αυτή θα ανακοινωθεί σε αυτή τη συνεδρίαση ή σε εκείνη του Ιουλίου ή ακόμη και του Σεπτεμβρίου. Η απόφαση ήρθε έτσι έως μία ευχάριστη έκπληξη, η οποία αναμένεται να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης από τις αγορές. 

Η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση. Οι δείκτες στα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης που έως και πριν από την ανακοίνωση κατέγραφαν σημαντικές απώλειες, γύρισαν σε θετικό έδαφος. Στις 15:10 ώρα Ελλάδος ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,15%. Κέρδη 0,5% για τον γερμανικό DAX και 0,6% για τον γαλλικό CAC 40, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB είναι στο +1%. 

Στο Χ.Α. ο Γενικός Δείκτης παραμένει προς το παρόν σε αρνητικό έδαφος, με τις απώλειες ωστόσο να έχουν περιοριστεί στο 0,5%. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *