Αύξηση της παραγωγής LNG παρά τις αμερικανικές κυρώσεις


Δεν εγκαταλείπει τα σχέδιά της η Ρωσία, να αυξήσει την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στα 100 εκατομμύρια τόνους ετησίως εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Σε ένα νέο πακέτο κυρώσεων που ανακοινώθηκε αυτόν τον μήνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έθεσαν στο στόχαστρο την μεγαλύτερη οντότητα της Ρωσίας που σχετίζεται με την ανάπτυξη, τη λειτουργία και την ιδιοκτησία ενός μαζικού έργου στην Σιβηρία που είναι γνωστό ως Arctic-2 LNG.

«Κανένας στην χώρα μας δεν ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τα ευρείας κλίμακας σχέδια που υπάρχουν για το έργο αυτό ή άλλα παρόμοια σχέδια. Η ανάπτυξη υποδομών παραγωγής LNG είναι προτεραιότητά μας στον ενεργειακό τομέα» δήλωσε η Ζαχάροβα στην εβδομαδιαία ενημέρωση του υπουργείου της.

Οι ρωσικές εταιρείες έχουν ήδη μάθει να παρακάμπτουν παρόμοια εμπόδια, πρόσθεσε.

Στόχος το 20% της παγκόσμιας παραγωγής LNG

Το έργο Arctic LNG-2 θα είναι το τρίτο ευρείας κλίμακας έργο παραγωγής LNG της Ρωσίας και έχει σχεδιασθεί να βοηθήσει την Ρωσία στο να πετύχει τον αρχικό της στόχο που συνίσταται στο να φθάσει να παράγει το 20% της παγκόσμιας παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου έως το 2035 από το 8% που είναι περίπου σήμερα.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε δηλώσει χθες ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεργάζεται στενά με τις χώρες εταίρους σχετικά με τις κυρώσεις στο έργο Arctic LNG-2, καθώς πλησιάζει η προθεσμία του Ιανουαρίου για τον τερματισμό των συναλλαγών με το εργοστάσιο.

Η εταιρεία Novatec, ο μεγαλύτερος παραγωγός LNG της Ρωσίας, έχει μερίδιο 60% στο έργο και προγραμματίζει να ξεκινήσει την παραγωγή έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Οι κυρώσεις και ο σταδιακός περιορισμός τους έχουν τραβήξει την προσοχή της γαλλικής TotalEnergies και της ιαπωνικής Japan Arctic LNG, μίας κοινοπραξίας της Mitsui & Co και της JOGMEC. Η κάθε μία κατέχει μερίδιο 10% στο έργο και είναι επιφυλακτική σχετικά με τον αντίκτυπο των μέτρων.

Οι κινεζικές CNPC και CNOOC Ltd επίσης έχουν μερίδιο 10% η κάθε μία στο έργο.Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *