Αυξημένο κόστος για ιδιοκτήτες κτιρίων ο «απογραφικός έλεγχος» στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις


«Είναι απολύτως αναγκαίο να ενισχυθούν τα τμήματα Ηλεκτρολόγων Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων των Σχολών Μαθητείας ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), με ιδιαίτερη έμφαση στα μεγάλα αστικά κέντρα και στις νησιωτικές περιφέρειες» τόνισε ο ο Α΄ αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΒΕΑ), ο οποίος προέρχεται από τον κλάδο των ηλεκτρολόγων, Κώστας Δαμίγος, καθώς παρουσιάζονται τεράστιες ελλείψεις.

Παράλληλα, σε ευρεία σύσκεψη τέθηκε το ζήτημα του «Απογραφικού ελέγχου», στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις (επανέλεγχο),  ο οποίος συνεπάγεται αυξημένο κόστος για ιδιοκτήτες κτιρίων και για τα δημόσια κτίρια. Η πρόταση του ΒΕΑ σε αυτό, είναι να τηρηθεί από κρατικό φορέα το Μητρώο Εγκαταστάσεων και οι σχετικές δαπάνες ελέγχου να ενταχθούν σε προγράμματα ΕΣΠΑ.

Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ηλεκτρολόγων και η προώθηση των αιτημάτων του, στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν αιτήματα, όπως:

-η αναθεώρηση του Π.Δ. 108, προκειμένου να είναι συμβατό με τα νέα δεδομένα και τις ανάγκες του κλάδου,

-η έκδοση επαγγελματικής ταυτότητας με δυνατότητα ένταξης στο «gov.gr» και η θεώρηση των ΥΔΕ από τα Σωματεία

-η πώληση εξειδικευμένου ηλεκτρολογικού υλικού μόνο σε αδειούχους ηλεκτρολόγους εγκαταστάτες

-η ισχύς της άδειας του ηλεκτρολόγου χωρίς χρονικό περιορισμό

-η απλοποίηση των διαδικασιών απόδειξης της προϋπηρεσίας

-η ίδρυση νέων Σχολών Μαθητείας με αναβάθμιση του επιπέδου και εκσυγχρονισμό της εξεταστέας ύλης

– η ένταξη επαγγελματικού προσανατολισμού στα σχολεία, για την προσέλκυση νέων στον κλάδο καθώς εντοπίζεται σοβαρότατη η έλλειψη τεχνικού προσωπικού.

Ο ΒΕΑ διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους του κλάδου ότιέχει ήδη εκπονήσει ολοκληρωμένο σχέδιο προτάσεων για την αντιμετώπιση των παραπάνω θεμάτων.

«Κάθε δυνατή στήριξη»

Σημειώνεται ότι το ΒΕΑ παράσχει κάθε δυνατή στήριξη, με παροχές που θα βοηθήσουν την κάλυψη πρακτικών αναγκών του κλάδου, οι οποίες θα αφορούν δαπάνες σεμιναρίων, (πχ Τεχνικού Ασφαλείας, Α΄ Βοήθειες στην εργασία, Ασφαλής εκτέλεση εργασιών σε μεγάλα ύψη, κλπ) ή την Πιστοποίηση κατά ISO 9001 και γενικά κάθε δράση, που μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση προβλημάτων των επαγγελματιών ηλεκτρολόγων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων του.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων (ΠΟΣΕΗ), Αλέξανδρος Παυλόπουλος, από την πλευρά του, δήλωσε την πρόθεση για στενή συνεργασία, προκειμένου να βρεθούν πρακτικές και άμεσες λύσεις στα προβλήματα.



Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *