Αυτή είναι η ασφαλέστερη θέση σε ένα αεροπλάνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης


Και λίγοι την διαλέγουν

Τι σκέφτεστε όταν κλείνετε μια θέση στο αεροπλάνο; Κάποιοι προτιμούν τις θέσεις στο παράθυρο, για να έχουν θέα αλλά και την… ησυχία τους. Άλλοι επιλέγουν τον διάδρομο, για να έχουν πιο εύκολη πρόσβαση στις τουαλέτες. Κάποιοι «κυνηγούν» τις θέσεις στις εξόδους κινδύνου, για να μπορούν να απλώνουν τα πόδια τους. Και οι «μυημένοι» κλείνουν πάντα θέσεις στις πρώτες σειρές, για να είναι από τους πρώτους στην αποβίβαση.

Λίγοι επιλέγουν σκόπιμα τη μεσαία θέση στην τελευταία σειρά. Και όμως, στατιστικά, αυτό είναι το ασφαλέστερο μέρος στο οποίο μπορεί να καθίσει κάποιος μέσα σε ένα αεροπλάνο.

Βέβαια, ελάχιστοι κλείνουν τη θέση τους έχοντας στο μυαλό τους το ενδεχόμενο ενός αεροπορικούς ατυχήματος. Και αυτό γιατί τα αεροπλάνα είναι το ασφαλέστερο μέσο μεταφοράς.

Όπως γράφει το CNN, το 2019 πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 70 εκατ. πτήσεις σε όλο τον κόσμο και μόλις 287 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε αυτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του US National Safety Council, οι πιθανότητες να πεθάνει κανείς μέσα σε ένα αεροπλάνο είναι μόλις μία στις 205.552. Αντίστοιχα στο αυτοκίνητο είναι μία στις 102.

Και όμως, οι περισσότεροι δίνουν ελάχιστη σημασία στα θανατηφόρα δυστυχήματα στους δρόμους, αλλά όταν ένα αεροπλάνο πέσει στο Νεπάλ, γίνεται πρώτη είδηση σε όλα τα μέσα του κόσμου.

Σύμφωνα με το CNN, το ενδιαφέρον μας για τα αεροπορικά δυστυχήματα ενδέχεται να έχει σχέση με την επιθυμία μας να καταλάβουμε γιατί συμβαίνουν ή ποιες είναι οι πιθανότητες να συμβούν ξανά. Και αυτό είναι καλό, γιατί οι ανησυχίες του κόσμου σημαίνουν ότι οι αρμόδιες αρχές ερευνούν σε βάθος τα αίτια των δυστυχημάτων, ώστε τα ταξίδια με αεροπλάνο να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλή.

Σε κάθε περίπτωση, λόγω της φύσης τους, τα αεροπορικά δυστυχήματα δεν υπακούν σε κανόνες. Στην πτήση 232 της United, που έπεσε το 1989 στην Αϊόβα, τα 184 από τα 269 άτομα που επέβαιναν στο αεροπλάνο επέζησαν, με τους περισσότερους από αυτούς να κάθονται πίσω από την πρώτη θέση, προς το μπροστινό μέρος του αεροσκάφους.

Παρόλα αυτά, μια έρευνα του TIME που μελέτησε τα στοιχεία αεροπορικών ατυχημάτων 35 ετών βρήκε ότι οι μεσαίες και προς τα πίσω θέσεις ενός αεροπλάνου έχουν το χαμηλότερο ποσοστό θνητότητας, στο 28%, έναντι 44% που καταγράφηκε για παράδειγμα στις θέσεις διαδρόμου στη μέση του αεροσκάφους.

Βέβαια, πολλά εξαρτώνται και από το είδος του ατυχήματος. Εάν ένα αεροπλάνο πέσει σε βουνό, οι πιθανότητες επιβίωσης μειώνονται δραματικά, όπως και εάν το αεροσκάφος πέσει στη θάλασσα με τη μύτη.

Όσο για το ποια είναι τα ασφαλέστερα αεροπλάνα, ο γενικός κανόνας είναι πως τα μεγαλύτερα αεροσκάφη έχουν περισσότερα δομικά υλικά και άρα μπορούν να αντέξουν μεγαλύτερες πιέσεις. Όμως όλα εξαρτώνται από τη σοβαρότητα του ατυχήματος.

Σχετικά Tags

Αεροπλάνο

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *