Αυτή η φωτογραφία απεικονίζει ένα μοναδικό άτομο Στροντίου και κερδίζει τον σχετικό διαγωνισμό φωτογραφίας στην Αγγλία

Αυτή η φωτογραφία απεικονίζει ένα μοναδικό άτομο Στροντίου και κερδίζει τον σχετικό διαγωνισμό φωτογραφίας στην Αγγλία

Αυτή η φωτογραφία απεικονίζει ένα μοναδικό άτομο Στροντίου και κερδίζει τον σχετικό διαγωνισμό φωτογραφίας στην Αγγλία 1

Το Συμβούλιο Έρευνας Μηχανικών και Φυσικών Επιστημών της Μεγάλης Βρετανίας (UK Engineering and Physical Sciences Research Council) ανακοίνωσε τον φετινό νικητή του καθιερωμένου ετήσιου διαγωνισμού φωτογραφίας με θέμα την επιστήμη και αυτός είναι ο David Nadlinger που μας έδωσε την παραπάνω φωτογραφία.

Αν αναρωτιέστε τι ιδιαίτερο έχει, τότε προσπαθήστε να εντοπίσετε στο κέντρο της μια άσπρη τελίτσα. Αυτή η τελεία είναι ένα μοναδικό άτομο Στρόντιου, το οποίο έχει παγιδευτεί στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο ανάμεσα σε δύο μεταλλικά ηλεκτρόδια που απέχουν περίπου 2mm μεταξύ τους.

Αυτή η φωτογραφία απεικονίζει ένα μοναδικό άτομο Στροντίου και κερδίζει τον σχετικό διαγωνισμό φωτογραφίας στην Αγγλία 2

Ο φωτογράφος φώτισε το άτομο Στροντίου με laser στο φάσμα του μπλε-ιώδους, με αποτέλεσμα αυτό να απορροφήσει την ακτινοβολία και να επανεκπέμψει φωτόνια με τέτοια ταχύτητα που ήταν αρκετή για μια συνηθισμένη κάμερα να τα διακρίνει μετά από μεγάλη έκθεση. Η φωτογραφία τραβήχτηκε με την κάμερα έξω από το παράθυρο ενός θαλάμου υψηλού κενού που περιβάλλει την ιοντική παγίδα.

Αν θέλετε να δείτε και άλλες εντυπωσιακές φωτογραφίες που συμμετείχαν στον φετινό διαγωνισμό, μπορείτε να πατήσετε εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *