Η αρχαιολογική πράξη στη νεοελληνική ποίηση!

Η αρχαιολογική πράξη στη νεοελληνική ποίηση!

Η αρχαιολογική πράξη στη νεοελληνική ποίηση! 1

«Μια σταλιά παρόν: η αρχαιολογική πράξη στη νεοελληνική ποίηση» είναι ο τίτλος της διάλεξης που θα πραγματοποιήσει ο αναπληρωτής καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Δημήτρης Πλάντζος στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, την Τρίτη 10 Οκτωβρίου, στις 18:00.

Η ομιλία εντάσσεται στον κύκλο εκδηλώσεων του Μουσείου, που έχει τίτλο «Αρχαιολογία και Ποίηση» και πλαισιώνει την περιοδική έκθεση «Οδύσσειες».

Όπως αναφέρει ανακοίνωση Τύπου του Μουσείου, «οι Νεοέλληνες ποιητές αγαπούν την αρχαιότητα και τις αρχαιότητες, αλλά σπανίως τους απασχολεί η αρχαιολογία. Και όταν μιλούν για την αρχαιολογική πράξη, τη χρησιμοποιούν συνήθως ως όχημα προσωπικής ενδοσκόπησης, σχήμα λόγου που περιγράφει ένα απογοητευτικό, δυστοπικό παρόν ή ως έκφραση μίας ιδιότυπης νεωτερικής μελαγχολίας. Με παραδείγματα από την ποίηση του Καβάφη, του Ρίτσου, του Σεφέρη, της Δημουλά, αλλά και άλλων, λιγότερο γνωστών δημιουργών, ο Δημήτρης Πλάντζος μιλά για μία ιδιαίτερη κατηγορία νεοελληνικών ποιημάτων».

Ο Δημήτρης Πλάντζος είναι κλασικός αρχαιολόγος, με σπουδές στην Αθήνα και την Οξφόρδη. Στα επιστημονικά ενδιαφέροντά του συγκαταλέγονται η ιστορία της αρχαίας τέχνης, η αρχαιολογική θεωρία και οι νεωτερικές προσλήψεις του κλασικού πολιτισμού. Πρόσφατα έργα του είναι τα βιβλία «Οι αρχαιολογίες του κλασικού» (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου 2014), «Ελληνική τέχνη και αρχαιολογία» (Καπόν 2016) και «Το Πρόσφατο Μέλλον» (Νεφέλη 2016). Είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνδιευθυντής της Πανεπιστημιακής Ανασκαφής Άργους Ορεστικού (Καστοριά).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *