Το κοντράστ της Μπαρτσελόνα

Το κοντράστ της Μπαρτσελόνα 1

Το αφιέρωμα για το ξεκίνημα της La Liga είχε μπόλικο γράψιμο. Με γούστο κατά το ήμισυ, αλλά και το μυαλό στην παραλία, έχοντας γυρίσει μόλις από διακοπές, δεν ήταν εύκολη η ταξινόμηση των στόχων των ομάδων. Εκεί πήγε να γίνει η παρασπονδία. Μπορείς και να την αποκαλέσεις και ποδοσφαιρική ύβρη. Η επιλογή που είχε κλειδώσει στο κεφάλι ήταν η εξής. Να τερματίσει 1η η Ρεάλ. Χωρίς περιθώριο για 2η και τέτοια χαζά. Δεν ήταν μόνο η δική της μαγική στιγμή, αλλά και η προφανής δυσκολία της Μπαρτσελόνα. Εκείνη θα έμπαινε για πρώτη φορά μεταξύ 2ης-3ης θέσης. «Μα πας καλά;» ήταν η εσωτερική ένσταση την ύστατη στιγμή. Αλλάχτηκαν και τα δύο, δευτερόλεπτα πριν ανέβει το κείμενο. Αμφότερες μπήκαν σε θέσεις 1-2 και ό,τι γίνει.

Ευτυχώς, σώθηκε το μεγάλο κάζο και ο διασυρμός. Λειτούργησε ωστόσο, ως παρακίνηση για τούτο το κείμενο. Δεν έχει να κάνει με αυτομαστίγωμα. Αλλωστε, δεν υπάρχει κανείς που να μην έβλεπε το ίδιο. Ακόμα και ο Ζεράρ Πικέ άφησε στην άκρη το ακραίο «barcelonismo» του για να παραδεχτεί ότι παραήταν καθάριο στο χορτάρι, αλλά και στο περιρρέον συναίσθημα. «Για πρώτη φορά αισθάνομαι ότι η Ρεάλ μας έχει». Το δήλωσε μετά τις ήττες στο Σούπερ Καπ και αφού οι Μαδριλένοι έκαναν ό,τι ήθελαν στα δύο ματς, αλλά και στο ευρωπαϊκό που είχε προηγηθεί κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η πρώτη ομάδα ever με δύο διαδοχικές κατακτήσεις Champions League δεν άφηνε περιθώριο αμφισβήτησης ανωτερότητας.

Και δεν ήταν μόνο οι δικές της τρέλες. Στη Βαρκελώνη όλα έμοιαζαν να βυθίζονται σε κινούμενη άμμο. Η αποχώρηση του Νεϊμάρ, ο χλευασμός για την αγορά του Παουλίνιο, ο τραυματισμός του Λουίς Σουάρες για ένα μήνα, οι μεταγραφικές σφαλιάρες από Λίβερπουλ, Ντόρτμουντ, η πρόταση μομφής στον Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου, τα γκρίζα μαλλιά του Ινιέστα και ίσως σημαντικότερο όλων η μη ανανέωση του Μέσι. Τόσος καυγάς για μια φωτογραφία που δεν βγήκε ποτέ με το στυλό στο χέρι, δεν πρέπει να έχει υπάρξει ξανά σε άλλο club. Ακόμα και η παραχώρηση της μπαγκέτας στον Ερνέστο Βαλβέρδε, τον οποίο ελάχιστοι πίστεψαν. Δεν σου έμεναν επιλογές να πιαστείς.

Αυτό ήταν το μεγάλο λάθος συμπέρασμα. Αφού υπήρχε ο Μέσι, όλα θα ήταν πιθανά. Ο Αργεντινός σούπερ σταρ έχει φροντίσει να επαναφέρει άπαντες στην τάξη. Βρίσκεται σε ασύλληπτο φορμάρισμα και αυτό δεν αφορά τα γκολ του. Οποιος έχει δει τις εμφανίσεις, τις κινήσεις, την όρεξή του, καταλαβαίνει. Κάλυψε όλα τα κενά. Χωρίς τον Λουίς Σουάρες (και που έχει μπει, δεν είναι στα καλά του), τον Ντεμπελέ να μην έχει δώσει κάτι πριν τον τραυματισμό του και την ομάδα σε καινούργια αναζήτηση αγωνιστικής ταυτότητας. Και όμως τα έχει καταφέρει παραπάνω από ιδανικά σε αυτό το ξεκίνημα.

Η ομάδα παρασύρεται στο χορό του και επιθετικά βάζει περισσότερα από τρία γκολ ανά αγώνα, ενώ αμυντικά δέχεται 0,4 ανά ματς. Το στατιστικό είναι εκπληκτικό, δεδομένων των προβλημάτων που προϋπήρξαν και τα περισσότερα εξακολουθούν να υποφώσκουν στο παρασκήνιο, δίχως να έχουν λυθεί. Ωστόσο, σε πρώτη ανάγνωση και χωρίς πολλά διαβάσματα στον τρόπο παιχνιδιού και τις καινοτομίες που έχει στήσει ο Βαλβέρδε, είναι εμφανής η βοήθεια που παίρνει ο Μέσι από τον τρομερά ανεβασμένο Ράκιτιτς, τους βελτιωμένους Μπουσκέτς, Ζόρντι Αλμπα και τον κανονικό δεξιό μπακ Σεμέδο, ο οποίος έχει συστηθεί με θετικό πρόσημο.

Προφανώς τίποτα από τα παραπάνω δεν θα είχε την ίδια αξία, εφόσον η Ρεάλ δεν έκανε τις τρελές γκέλες της. Για 5η αγωνιστική στο -7 είναι πολύ νωρίς να βρίσκεται. Οσοι βιάζονται να την ξεγράψουν, διαπράττουν τη μέγιστη ποδοσφαιρική ανοησία. Η ομάδα που έχει στήσει ο Ζιντάν είναι από τις κορυφαίες όλων των εποχών με βάση όχι τόσο την μπάλα που παίζει, αλλά τα μυθικά επιτεύγματά της. Χρόνος υπάρχει μέγιστος να διορθώσει τα πάντα και να καλπάσει για ακόμα ένα θαύμα, καταρρίπτοντας το στατιστικό που υπαγορεύει ότι: καμία ισπανική ομάδα να μην έχει πάρει πρωτάθλημα, αρχίζοντας με τρεις στις τρεις αποτυχίες στο γήπεδό της. Η Ρεάλ μπορεί να κάνει τα πάντα. Ακόμα κι αυτό. Το θέμα όμως σε αυτό το ξεκίνημα είναι, ότι ελάχιστοι περίμεναν από την Μπάρτσα να έχει κάνει τα πάντα τέλεια…

Πηγή: gazzetta.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *