Επετειακή η φετινή σεζόν της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

Επετειακή η φετινή σεζόν της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών 1

Με το «Τραγούδι της Γης» του Γκούσταβ Μάλερ και σολίστ την κοντράλτο Γκουάνγκ Γιανγκ και τον τενόρο Μάριο Τζεφίρι ξεκινά, στις 6 Οκτωβρίου, η νέα σεζόν της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (ΚΟΑ), που φέτος γιορτάζει τα 75 χρόνια από την ίδρυσή της.

Ήταν στις αρχές του 1943 που η Συμφωνική Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών, όπως ονομαζόταν μέχρι τότε, έγινε -χάρη στις προσπάθειες του τότε διευθυντή της και διευθυντή του Ωδείου Αθηνών Φιλοκτήτη Οικονομίδη- κρατικός οργανισμός υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας.

Για την καλλιτεχνική περίοδο 2017-18 η ΚΟΑ, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής της, Στέφανος Τσιαλής, συνεργάζεται με διάσημα ονόματα του διεθνούς συμφωνικού στερεώματος.

Ενδεικτικά: Η θρυλική πιανίστα Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια θα συμπράξει με την Ορχήστρα τον Νοέμβριο, ενώ τον Μάρτιο ο μεγάλος Βλαντιμίρ Ασκενάζυ θα επιστρέψει στο πόντιουμ της ΚΟΑ για να διευθύνει μία συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του, πρόσφατα αποβιώσαντα, λαμπρού Έλληνα μουσικού και παιδαγωγού Χαράλαμπου Φαραντάτου, με σολίστ τον μαθητή του και κορυφαίο κλαρινετίστα Σπύρο Μουρίκη.

Η θεσμοθέτηση μίας ευρύτατης και μακρόπνοης συνεργασίας και η επιστροφή του Λεωνίδα Καβάκου στο πόντιουμ της ΚΟΑ -μάλιστα για συνολικά τέσσερις συναυλίες- αποτελεί από μόνο της ένα καλλιτεχνικό γεγονός.

Η βιολονίστα Τατιάνα Μαζουρένκο, ο τσελίστας Αντόνιο Μενέσες, η φλαουτίστα Μαγκαλί Μοσνιέ είναι μερικοί από τους διεθνούς κύρους μουσικούς που υποδέχεται φέτος η Ορχήστρα.

Επίσης, τη νέα σεζόν, Έλληνες ταλαντούχοι, ανερχόμενοι μουσικοί συμπράτουν με την ΚΟΑ, όπως ο αρχιμουσικός Γιώργος Μπαλατσινός και ο πιανίστας Κωνσταντίνος Δεστούνης.
 
Και, όπως κάθε χρόνο, σολίστες της ΚΟΑ, όπως ο εξάρχων της Ορχήστρας Δημήτρης Σέμσης, ο κορυφαίος κορνίστας Κώστας Σίσκος και ο κλαρινετίστας Σπύρος Μουρίκης.

Η εναρκτήρια συναυλία της Ορχήστρας, στις 6 Οκτωβρίου, εισάγει έναν νέο θεματικό κύκλο με τίτλο «Ο άνθρωπος και η φύση». Εκτός από το μεγαλειώδες «Τραγούδι της Γης» του Γκούσταβ Μάλερ, η συναυλία περιλαμβάνει την ορχηστρική εισαγωγή «Ήλιος» του Καρλ Νήλσεν.

Ως προς τη διάρθρωση και τη ροή των τακτικών, συμφωνικών συναυλιών, υπάρχουν οι δύο θεματικοί «κύκλοι Μάλερ», οι «Συναυλίες για νέους από 8 ως… 108 ετών» (που περιλαμβάνει και φέτος, τον Ιανουάριο, μία συναυλία κατάλληλη για φιλόμουσους-σινεφίλ, με την προβολή του εμβληματικού «Νοσφεράτου» του Φρήντριχ Μουρνάου και την ταυτόχρονη ερμηνεία της πρωτότυπης μουσικής του Τζέιμς Μπέρναρντ).

Επίσης, συνεχίζεται και φέτος ο Κύκλος Μουσικής Δωματίου «Μουσικοί περίπατοι στα μουσεία,» που ξεκινά τον Οκτώβριο με τη συναυλία του Κουαρτέτου Εγχόρδων «Αέναον» στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Έπονται συναυλίες μουσικών συνόλων της ΚΟΑ στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Βυζαντινό Μουσείο, στους μουσειακούς χώρους της «ομπρέλας» του Μουσείου Μπενάκη, στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, στο Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο και αλλού.

Ως προς τις διεθνείς παρουσίες της, εφέτος η ΚΟΑ συμμετέχει στις εκδηλώσεις του υπουργείου Πολιτισμού «Έτος Ελλάδας-Κίνας» με δύο συναυλίες (την εναρκτήρια και αυτήν της 13ης Οκτωβρίου) και σε τέσσερις επετείους, αφιερώνοντάς τους ισάριθμες συναυλίες: Για τα 500 χρόνια από τη Μεταρρύθμιση του Λούθηρου, τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Ισραηλινού Κράτους, τα 100 χρόνια από το θάνατο του Κλωντ Ντεμπυσύ και τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Λέοναρντ Μπερνστάιν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *