Βρυξέλλες: «Σύμβολο κακοδιαχείρισης» η επένδυση στο Ελληνικό

Βρυξέλλες: «Σύμβολο κακοδιαχείρισης» η επένδυση στο Ελληνικό 1

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ.Τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση της επένδυσης στο Ελληνικό ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Σύμβολο κακοδιαχείρισης και καθυστέρησης» αποκάλεσε την επένδυση στο Ελληνικό, ευρωπαίος αξιωματούχος κατά την καθιερωμένη ενημέρωση δημοσιογράφων πριν το Eurogroup. Και ενώ η Ελλάδα είναι εκτός ατζέντας στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Δευτέρας ο αξιωματούχος ανέφερε ότι η Ελλάδα θα έχει τεράστια οφέλη από το να ξεμπλοκάρει αυτή η υπόθεση, πολύ μεγαλύτερα από την ίδια την επένδυση.

Μετά την απόφαση για κήρυξη 300 στρεμμάτων ως αρχαιολογικό χώρο από το ΚΑΣ εκπρόσωπος της επιτροπής δηλώνει πως «οι υπηρεσίες της Επιτροπής είναι ενήμερες και εξετάζουν την απόφαση του ΚΑΣ. Οι Ελληνικές Αρχές έχουν δεσμευθεί υπό τους όρους του Μνημονίου να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να προωθήσουν την ανάπτυξη του Ελληνικού, το οποίο αποτελεί μια κομβικής σημασίας επένδυση για την δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξη».

Χθες, η κυβέρνηση υποδέχθηκε με εμφανή ανακούφιση την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και διεμήνυσε μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, την αποφασιστικότητά της να κινηθούν «με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς» όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και τη βεβαιότητα ότι «πάρα πολύ γρήγορα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε την, από τη μεριά του ελληνικού Δημοσίου, εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων», όπως αυτός δήλωσε. Στις υποχρεώσεις που μένει να εκπληρωθούν συμπεριλαμβάνονται η έκδοση των προβλεπόμενων υπουργικών αποφάσεων από το υπουργείο Πολιτισμού, η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος με το σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης του έργου και τις εφαρμοστικές του σχεδίου υπουργικές αποφάσεις, προϋποθέσεις για τη μεταβίβαση των μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.» από το ελληνικό Δημόσιο στον επενδυτή.

Αναφορικά με την απόφαση του ΚΑΣ, η ικανοποίηση της κυβέρνησης έγκειται στο ότι η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου περιορίστηκε σε έκταση μικρότερη των 300 στρεμμάτων και απορρίφθηκαν άλλες προτάσεις που ζητούσαν ακόμα και την κήρυξη της μισής έκτασης του Ελληνικού σε αρχαιολογικό χώρο, εξέλιξη που θα έβαζε οριστικά ταφόπλακα στην επένδυση. Επιπλέον, από την κυβέρνηση σπεύδουν να υπογραμμίσουν ότι η απόφαση του ΚΑΣ δεν συνεπάγεται περιορισμούς δόμησης και, ως εκ τούτου, δεν επηρεάζει τον σχεδιασμό της επένδυσης.

Αξιολόγηση

Σε σχέση με την τρίτη αξιολόγηση, ο ερωπαίος αξιωματούχος εξήγησε ότι «οι αρχές εργάζονται για να συλλέξουν τα στοιχεία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών», τα οποία θα ξεκλειδώσουν και την εκταμίευση 800 εκατ. ευρώ που απομένουν.

«Θα ήταν καλό για την ρευστότητα της Ελλάδας αν τα στοιχεία φτάσουν και πιστοποιηθούν εγκαίρως πριν από την 31 Οκτωβρίου», καθώς τότε λήγει και η προθεσμία που τα χρήματα αυτά είναι διαθέσιμα είπε ο αξιωματούχος και δήλωσε αισιόδοξος ότι «αυτό θα συμβεί». Εξήγησε, δε, ότι οι επικεφαλής της τρόικας θα κατέβουν στην Αθήνα «μετά τις φθινοπωρινές συναντήσεις του ΔΝΤ» και οι συζητήσεις στην Ουάσιγκτον δεν θα αφορούν την Ελλάδα. «Υπάρχει η βούληση να τελειώσει η αξιολόγηση πριν το τέλος του έτους», δήλωσε ο κοινοτικός αξιωματούχος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *