Υπ. Πολιτισμού: Διαψεύδει δημοσίευμα των Times για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Υπ. Πολιτισμού: Διαψεύδει δημοσίευμα των Times για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Υπ. Πολιτισμού: Διαψεύδει δημοσίευμα των Times για τα Γλυπτά του Παρθενώνα 1

Το υπουργείο Πολιτισμού διαψεύδει με σχετική του ανακοίνωση, δημοσίευμα των Times του Λονδίνου σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα «απειλεί να κινηθεί δικαστικά προκειμένου να ανακτήσει τα “κλεμμένα” Ελγίνεια Μάρμαρα».

Στην σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου «όχι μόνο δεν είπε ή υπονόησε κάτι τέτοιο, αλλά αντιθέτως επεσήμανε ότι η Ελλάδα σε αυτό το στάδιο κινείται προς την κατεύθυνση της χρήσης τόσο της διπλωματικής οδού όσο  και εναλλακτικών τρόπων επίλυσης των διαφορών».

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση του υπιουργείου, το δημοσίευμα υπονόησε «παραπλανητικά» ότι η επιλογή της δικαστικής οδού από την ελληνική πλευρά είναι ειλημμένη απόφαση, γεγονός που  «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Αναλυτικότερα, το υπουργείο Πολιτισμού σημειώνει ότι η κ. Κονιόρδου πρόσθεσε το αυτόνοητο, «ότι δηλαδή η χώρα επιφυλάσσεται του δικαιώματος που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο να κινηθεί νομικά για να διεκδικήσει την επιστροφή ενός εμβληματικού πολιτιστικού της αγαθού, το οποίο νόμιμα της ανήκει όπως είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα, όποτε, όταν και εφόσον κάποια στιγμή στο μέλλον κάτι τέτοιο κριθεί σκόπιμο».

«Η παραποίηση των δηλώσεων της Υπουργού Πολιτισμού ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα και η παρουσίαση του όλου θέματος με τρόπο που να δείχνει, παραπλανητικά, την επιλογή της δικαστικής οδού ως ειλημμένης απόφασης, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», καταλήγει. 

Μάλιστα, το Υπουργείο Πολιτισμού παραθέτει σε αγγλικά και ελληνικά το επίμαχο διάλογο μεταξύ δημοσιογράφου του αγγλικού περιοδικού και της κ. Κονιόρδου:

«Ερώτηση: Έχουν παρέλθει 200 χρόνια από τη στιγμή που τα γλυπτά αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα. Πώς προχωράει αυτή αυτή τη στιγμή το αίτημα επαναπατρισμού τους; Η Αθήνα επιταχύνει τις διαδικασίες προκειμένου να φέρει ενώπιον των διεθνών δικαστηρίων την υπόθεση; Εξετάζει άλλες λύσεις; Η κυβέρνηση συνεργάζεται ακόμα με τον κ. Τζέφρι Ρόμπερτσον και την κα Αμάλ Κλούνεϊ στην εξέταση νομικών λύσεων;

Απάντηση: H Ελλάδα είναι αποφασισμένη να σπάσει το αδιέξοδο που προκαλείται από τη συνεχή άρνηση της βρετανικής κυβέρνηση να επιστρέψει τα γλυπτά του Παρθενώνα στη χώρα καταγωγής τους και για τον λόγο αυτό, το ζήτημα της Επιστροφής των Γλυπτών παραμένει διαρκώς ψηλά στην ατζέντα μας, Η Ελλάδα σε αυτό το στάδιο κινείται προς την κατεύθυνση της χρήσης τόσο της διπλωματικής οδού όσο  και εναλλακτικών τρόπων επίλυσης των διαφορών,  χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι αποκλείουμε την πιθανότητα χρήσης δικαστικών μέσων στο μέλλον».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *