«Λουκέτο» βάζει το Πεκίνο σε όλα τα ανταλλακτήρια bitcoin

«Λουκέτο» βάζει το Πεκίνο σε όλα τα ανταλλακτήρια bitcoin

«Λουκέτο» βάζει το Πεκίνο σε όλα τα ανταλλακτήρια bitcoin 1

Οι κινεζικές αρχές διέταξαν χθες όλα τα ανταλλακτήρια bitcoin που έχουν έδρα το Πεκίνο να διακόψουν τις συναλλαγές με το κρυπτονόμισμα και να ειδοποιήσουν αμέσως τους πελάτες πως θα διακόψουν τη λειτουργία τους, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters. Πρόκειται για σαφές σημάδι πως οι κινεζικές αρχές σκληραίνουν ακόμη περισσότερο τη στάση τους κατά του κλάδου των κρυπτονομισμάτων, στην προσπάθειά τους να περιορίσουν την ανάληψη οικονομικού ρίσκου.

Το κρυπτονόμισμα bitcoin «δεν θα έχει καλό τέλος», είχε δηλώσει την Τρίτη ο Τζέιμι Ντάιμον, διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, αποκαλώντας το «απάτη» και συγκρίνοντάς το με τη «φούσκα» της τουλίπας στην Ολλανδία του 17ου αιώνα. Οι δηλώσεις Ντάιμον επιτάχυναν την πτώση της ισοτιμίας του bitcoin έναντι του δολαρίου, που είχε αρχίσει από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Η κυριότερη ανησυχία των επενδυτών, η οποία επιβεβαιώνεται πλέον τουλάχιστον στην περίπτωση της Κίνας, είναι πως οι κρατικές αρχές θα κινηθούν για να ελέγξουν ή και να απαγορεύσουν τις συναλλαγές με το ψηφιακό νόμισμα. Ωστόσο, οι πάντες διαχωρίζουν το bitcoin από την τεχνολογία «αλυσίδας των μπλοκ» (blockchain), στην οποία στηρίζεται η λειτουργία του, παραδεχόμενοι πως αυτή μπορεί να αποδειχτεί πολύ χρήσιμη σε κάθε τύπο συναλλαγής, ενισχύοντας την ασφάλεια και τη διαφάνεια.

Η ισοτιμία του bitcoin υποχωρούσε και χθες, για όγδοη συνεχόμενη συνεδρίαση, κατά περίπου 9% λίγο πάνω από τις 3.000 δολάρια, ενώ από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας έχει υποχωρήσει περίπου κατά 32%.

Ο Τζέιμι Ντάιμον είχε δηλώσει πως αμφιβάλλει κατά πόσον οι κρατικές αρχές θα επιτρέψουν την ύπαρξη ενός νομίσματος που δεν υπόκειται σε κρατική επιτήρηση, ιδιαίτερα αν κάτι πάει στραβά. «Το είδατε μόλις στην περίπτωση της Κίνας. Στις κυβερνήσεις αρέσει να ελέγχουν την προσφορά χρήματος». Την εκτίμηση Ντάιμον επιβεβαίωσε χθες ο κ. Λι Λιχούι, ανώτατο στέλεχος της κινεζικής αρχής χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, μέσω Διαδικτύου, ο οποίος δήλωσε πως μάρκες που λειτουργούν ως υποκατάστατο κρατικά ελεγχόμενου νομίσματος, δεν υπόκεινται σε κάποιου είδους έλεγχο και δεν έχουν την υποστήριξη κρατών «μπορεί να γίνουν όργανο για παράνομη μεταφορά κεφαλαίων και επενδυτικών συμφωνιών». Ηδη υπάρχουν εκτιμήσεις πως το καθεστώς της Βορείου Κορέας χρησιμοποιεί τα κρυπτονομίσματα ώστε να παρακάμπτει τις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η αξία του bitcoin έχει υποχωρήσει από το ιστορικό υψηλό των περίπου 5.000 δολαρίων στις 2 Σεπτεμβρίου σε 3.008 δολάρια χθες, πτώση σχεδόν κατά 40%. Από την αρχή του 2017 η ισοτιμία του έχει ενισχυθεί κατά 213%.

Ωστόσο, ακόμη και οι σκληρότεροι επικριτές του bitcoin παραδέχονται ότι η τεχνολογία «αλυσίδας των μπλοκ» μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη. Στους υποστηρικτές της τεχνολογίας blockchain περιλαμβάνονται ο Μπιλ Γκέιτς και ο Ρίτσαρντ Μπράνσον. Χρησιμοποιώντας κρυπτογραφία, ώστε να είναι ασφαλείς οι συναλλαγές, η «αλυσίδα των μπλοκ» αποτελεί στην ουσία αποκεντρωμένη βάση δεδομένων.

Σε αυτήν την αλυσίδα περιλαμβάνονται συναλλαγές που μπορεί να δει οποιοσδήποτε είναι συνδεδεμένος στο δίκτυο. Πρακτικά αυτό το δίκτυο είναι μια αλυσίδα από υπολογιστές που όλοι πρέπει να εγκρίνουν μια συναλλαγή, ώστε να επαληθεύσουν πως αυτή είναι έγκυρη και να καταγραφεί.

Στην περίπτωση του bitcoin, αποθηκεύονται στην αλυσίδα των μπλοκ τα στοιχεία κάθε συναλλαγής με το ψηφιακό νόμισμα και η τεχνολογία blockchain αποτρέπει τη «διπλή δαπάνη» με το ίδιο bitcoin. Η δυνατή χρήση της τεχνολογίας είναι πολύ ευρεία, από τη συλλογή φόρων μέχρι την αποστολή χρημάτων και την καταπολέμηση της διαφθοράς, διότι κάθε συναλλαγή καταγράφεται σε ανοιχτή βάση δεδομένων και είναι προσβάσιμη από όλους τους χρήστες του δικτύου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *