Η θαλαμηγός των μεγάλων διαπραγματεύσεων και των μεγάλων σταρ!
Ένα φάντασμα άλλων εποχών βρίσκεται σήμερα στο λιμάνι Ριέκα, στην Αδριατική. Όχι για πολύ όμως… Πνοή ζωής θα πάρει η θαλαμηγός του δικτάτορα της Γιουγκοσλαβίας, Τίτο, αφού θα ανακαινιστεί πλήρως και θα γίνει μουσείο.
Το γιοτ σύμβολο της Γιουγκοσλαβίας του Τίτο, το Galeb ( που σημαίνει “Γλάρος” στα κροατικά και στα σερβικά), αγοράστηκε από το δήμο της πόλης Ριέκα Βόικο Ομπερσνελ, το 2009.
Στη θαλαμηγό, διεθνείς συμφωνίες τελούσαν υπό διαπραγμάτευση ενώ στα σαλόνια του, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και η Σοφία Λόρεν απολάμβαναν τις κρουαζιέρες τους.
Μετά τον θάνατο το 1980 του Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, άρχισε η παρακμή της θαλαμηγού στο λιμάνι Ριέκα, την εποχή που η γιουγκοσλαβική ομοσπονδία κατέρρεε και ξεσπούσαν αιματηρές συγκρούσεις. Έκτοτε έμεινε ένα φάντασμα στο λιμάνι της κροατικής πόλης.
Το πλοίο έχει μήκος 117 μέτρων, που είχε κατασχεθεί λόγω των οφειλών του Έλληνα ιδιοκτήτη του.
Ο στόχος είναι πλέον να γίνει μουσείο και εμβληματικός τουριστικός προορισμός το 2020, όταν η πόλη – λιμάνι της Αδριατικής θα γίνει ευρωπαϊκή πρωτεύουσα πολιτισμού.
Ένα τέτοιο πρόγραμμα προκαλεί αντιπαραθέσεις σε μια Κροατία όπου οι συντηρητικοί είναι στην εξουσία και όπου ο Τίτο θεωρείται αντι-κροάτης. Μολονότι για τον ρόλο του Τίτο στην αντιμετώπιση των ναζί δεν χωρεί αμφιβολία, οι επικριτές του καταγγέλλουν τη δικτατορία που επέβαλε όπως και την καλλιέργεια λατρείας προς το πρόσωπό του. Τον Σεπτέμβριο, υπό την πίεση των εθνικιστών, το Ζάγκρεμπ μετονόμασε την πλατεία Τίτο, μια από τις μεγαλύτερες της πρωτεύουσας.
“Η ιδέα για τη διαμόρφωση του πλοίου σε μουσείο δεν είναι η εξύμνηση του Τίτο, αλλά η παρουσίαση της ιστορίας της Γιουγκοσλαβίας και της Κροατίας”, δηλώνει ο δήμαρχος.
Η θαλαμηγός “Galeb” (“Γλάρος” στα κροατικά και στα σερβικά) ναυπηγήθηκε το 1938 στη Γένοβα της Ιταλίας. Η πρώτη του αποστολή ήταν να μεταφέρει μπανάνες μεταξύ Αφρικής και Ιταλίας. Αρχικά ονομάστηκε Ramb III. Τορπιλίσθηκε από τους Βρετανούς το 1941, επισκευάσθηκε, κατασχέθηκε από τους ναζί, και βυθίστηκε και πάλι όταν η Ριέκα βομβαρδίστηκε από τους Συμμάχους το 1944. Επισκευάστηκε ξανά και έγινε το επίσημο γιοτ του Τίτο μετά τον πόλεμο. Με αυτό ο γιουγκοσλάβος ηγέτης το 1953 ανέβηκε τον Τάμεση έως το Λονδίνο για να συναντήσει εκεί τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία αρχηγού κομμουνιστικού κράτους. Λόγω του μεγέθους του, το Galeb “έδεσε” στο Γκρίνουιτς.
Η θαλαμηγός απηχεί το ένδοξο παρελθόν της. Τα διαμερίσματα στα οποία διέμεναν ο Τίτο και η σύζυγός του Γιοβάνκα είναι τα καλύτερα διατηρημένα μέρη της.
Η πόλη προβλέπει έναν προϋπολογισμό 40 εκατομμυρίων κούνα Κροατίας (5,4 εκατομμύρια ευρώ), στον οποίο συμβάλλουν ευρωπαϊκά πολιτιστικά ταμεία, προκειμένου το Galeb να γίνει πλωτό μουσείο της γιουγκοσλαβικής ιστορίας μαζί με ξενοδοχείο ή εστιατόριο. Η Ριέκα, άλλοτε ακμάζον βιομηχανικό λιμάνι, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κροατίας, πλήττεται από κρίση, με τον οικονομικό ιστό καταστρεμμένο από τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης και την κακοδιαχείριση μετά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας τη δεκαετία του 1990.