ΥΠΕΞ: Διαστρέβλωση πραγματικότητας από Τσαβούσογλου – Να σεβαστεί κανόνες Τουρκία

ΥΠΕΞ: Διαστρέβλωση πραγματικότητας από Τσαβούσογλου – Να σεβαστεί κανόνες Τουρκία


Αυστηρή απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου από την Κομοτηνή περί “τουρκικής” μειονότητας, έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαΐωάννου.

Τονίζει ότι η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους και πως η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

«Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, επισημαίνει ότι η Ελλάδα επιθυμεί βελτίωση σχέσεων με την Τουρκία, ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση έιναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου. Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί τους κανόνες αυτούς και τη συνθήκη της Λωζάννης «την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη.

Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους.

Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους.

Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.

Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει.

Πηγή: skai.grSource link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *