Σούνακ: Δεν θα συμβουλέψω την Ινδία για τη στάση της στον πόλεμο της ΟυκρανίαςΣούνακ: Δεν θα συμβουλέψω την Ινδία για τη στάση της στον πόλεμο της Ουκρανίας 1

Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα να πω στην Ινδία ποιες θέσεις πρέπει να λάβει σε διεθνή ζητήματα, αλλά γνωρίζω ότι η Ινδία δικαίως ενδιαφέρεται για το διεθνές κράτος δικαίου, ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι ο ρόλος του να πει στην Ινδία ποια θέση θα πρέπει να λάβει σχετικά με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων ANI.

«Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα να πω στην Ινδία ποιες θέσεις πρέπει να λάβει σε διεθνή ζητήματα, αλλά γνωρίζω ότι η Ινδία δικαίως ενδιαφέρεται για το διεθνές κράτος δικαίου, τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας», δήλωσε ο Σούνακ όταν ρωτήθηκε για τη στάση της Ινδίας.

Η Ινδία έχει αποφύγει να κατηγορήσει τη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία και ζήτησε λύση μέσω διαλόγου και διπλωματίας. Οι Financial Times αναφέρουν σήμερα ότι ο Σούνακ θα παροτρύνει τον Ινδό ομόλογό του να «εγκαλέσει » τη Ρωσία για τον πόλεμο.

Η Ρωσία, με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών κατηγόρησε την Ομάδα των Επτά (G7) κορυφαίων δυτικών βιομηχανικών χωρών ότι ασκεί πιέσεις στην Ινδία ενόψει της συνόδου κορυφής της G20 στο Νέο Δελχί.

«Οι χώρες της G7 (κυρίως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία) ασκούν πιέσεις στην Ινδία, προσπαθώντας να αποτυπωθούν οι μονομερείς προσεγγίσεις τους για την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία στα τελικά έγγραφα των εκδηλώσεων της G20», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι χώρες της G7 καταδικάζουν τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και θέλουν να δουν τη θέση αυτή να αντικατοπτρίζεται στην τελική δήλωση της συνόδου κορυφής της G20 που πραγματοποιείται αυτό το Σαββατοκύριακο. Η Ρωσία εκπροσωπείται στη σύνοδο από τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος έφτασε σήμερα στο Νέο Δελχί.

«Ενάντια σε αυτό το υπόβαθρο, η ινδική πλευρά προσπαθεί να ακολουθήσει μια ουδέτερη πορεία, με βάση την αυστηρά οικονομική εντολή της G20», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Μόσχας.

Ο Λαβρόφ υπογράμμισε επίσης ότι η σύνοδος ασχολείται με οικονομικά θέματα και με την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και όχι με θέματα παγκόσμιας ασφάλειας.

Η Μόσχα επαίνεσε τους Ινδούς οικοδεσπότες που αντιστάθηκαν στις εκκλήσεις της Δύσης να προσκαλέσουν την Ουκρανία, όπως έκανε πέρυσι η διοργανώτρια Ινδονησία στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί. Υπήρξαν προσπάθειες από την G7 να επεκτείνουν τεχνητά μια ήδη γεμάτη ατζέντα, δήλωσε η Μόσχα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕSource link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *