Ουκρανία: Το Κίεβο αρνείται συμμετοχή σε δολιοφθορά στη ΛευκορωσίαΟυκρανία: Το Κίεβο αρνείται συμμετοχή σε δολιοφθορά στη Λευκορωσία 1

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο ισχυρίστηκε ότι ουκρανικές και αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εμπλέκονται στην επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στα τέλη Φεβρουαρίου, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν Λευκορώσοι αντικυβερνητικοί ακτιβιστές

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας διέψευσε σήμερα ότι το Κίεβο εμπλέκεται σε δολιοφθορά σε αεροδρόμιο της Λευκορωσίας τον περασμένο μήνα.

Ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντερ Λουκασένκο ισχυρίστηκε ότι ουκρανικές και αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εμπλέκονται στην επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στα τέλη Φεβρουαρίου, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν Λευκορώσοι αντικυβερνητικοί ακτιβιστές.

«Είναι σαφές ότι πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια τεχνητή απειλή από την Ουκρανία για να δικαιολογηθεί η (λευκορωσική) υποστήριξη στην επιθετικότητα της Ρωσίας», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Όλεγκ Νικολένκο.

Ο Μιχαήλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του επικεφαλής του Γραφείου του Ουκρανού προέδρου, απαντώντας στη σημερινή ομιλία του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, κατά την οποία είπε ότι συνελήφθη ένας ύποπτος για την υπόθεση αυτή, δήλωσε ότι η δράση αυτή δεν ήταν τρομοκρατική όπως δήλωσε ο Λουκασένκο, αλλά «αντιτρομοκρατική» πράξη.

Ο Λουκασένκο δήλωσε σήμερα ότι στη Λευκορωσία συνελήφθησαν «τρομοκράτης των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών και οι συνεργάτες του», οι οποίοι φέρεται να κατάφεραν στις 26 Φεβρουαρίου πλήγμα με drone σε κατασκοπευτικό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο Ματσουλισάχ κοντά στο Μινσκ. Το πλήγμα αυτό ο Λουκάσένκο το χαρακτήρισε τρομοκρατικό.

«Πρέπει να προσδιορίσουμε τους όρους» έγραψε ο Ποντολιάκ. «Τρομοκρατικό πλήγμα είναι όταν από το έδαφος της Λευκορωσίας εκτοξεύονται πύραυλοι προς τις ουκρανικές πόλεις. Δολιοφθορά είναι όταν μπαίνουν ομάδες δολιοφθοράς από τα σύνορα της Λευκορωσίας. Πλήγμα κατά αεροσκάφους ιπτάμενου ραντάρ Α-50 είναι αντιτρομοκρατική πράξη, που πραγματοποιείται μάλιστα από ντόπιους παρτιζάνους».

Η αντιπολιτευόμενη λευκορωσική οργάνωση BYPOL είχε ανακοινώσει αμέσως μετά το πλήγμα ότι το κατέφεραν Λευκορώσοι παρτιζάνοι οι οποίοι κατάφεραν να φύγουν απ’ την χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *