Ολοκληρώθηκε η θεαματική έκλειψη – To «δαχτυλίδι της φωτιάς» φώτισε τον ουρανό (vid)


Η ηλιακή έκλειψη «δαχτυλίδι της φωτιάς» εμφανίστηκε στον ουρανό την Πέμπτη καθώς το φεγγάρι κάλυψε μερικώς τον ήλιο.

Ήταν ορατό σε πολλά μέρη του Βόρειου Ημισφαιρίου, και άνθρωποι σε όλο τον κόσμο «έκλεισαν θέση» για  την ουράνια παράσταση – την πρώτη από τις δύο ηλιακές εκλείψεις φέτος – με μερικές εκπληκτικές εικόνες.

Μια ηλιακή έκλειψη συμβαίνει όταν το φεγγάρι διασχίζει τον ήλιο και τη Γη, το οποίο εμποδίζει ένα μέρος των ακτίνων του ήλιου, σύμφωνα με τη NASA.
Αυτή η έκλειψη είναι μια δακτυλιοειδής έκλειψη, που σημαίνει ότι το φεγγάρι είναι αρκετά μακριά από τη Γη και φαίνεται μικρότερο από τον ήλιο.
Όταν το φεγγάρι διασχίζει το ίδιο μονοπάτι με τον φωτεινό πλανήτη  θα φαίνεται μικρότερο από τον ήλιο, αφήνοντας χώρο για έντονο φως να λάμπει γύρω από τις άκρες. Αυτό ονομάζεται «ο δακτύλιος της φωτιάς» και αναμενόταν να είναι ορατό σε μερικούς ανθρώπους στη Γροιλανδία, τη βόρεια Ρωσία και τον Καναδά, δήλωσε η NASA.Το όνομα “δακτυλιοειδές” προέρχεται από τη λατινική λέξη “annulus”, που σημαίνει δαχτυλίδι, σύμφωνα με το Farmman ‘Almanac.

Άλλες χώρες στο Βόρειο Ημισφαίριο, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας, μπόρεσαν να δουν μια μερική έκλειψη, όπου το φεγγάρι καλύπτει μόνο ένα μέρος του ήλιου. Μια σκιά σε σχήμα νυχιού κάλυψε ένα διαφορετικό ποσοστό του ήλιου, ανάλογα με την τοποθεσία σας.
Η έκλειψη άρχισε να περνά πάνω από τον Καναδά βόρεια των Μεγάλων Λιμνών, διέσχισε τον βορειοανατολικό Καναδά στον Αρκτικό Ωκεανό, πέρασε πάνω από τον Βόρειο Πόλο και αναμενόταν να τελειώσει στη βορειοανατολική Σιβηρία, σύμφωνα με τη Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου. Η μερική έκλειψη ήταν ορατή έως τις 9:11 π.μ.

Δείτε την ζωντάνη μετάδοση της Independent, που κάλυψε την έκλειψη από διάφορα μέρη του κόσμου:

 

Πηγή: CNNSource link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *