Κατά 600 εκατ. ευρώ μείωσε η ΕΚΤ το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες

Κατά 600 εκατ. ευρώ μείωσε η ΕΚΤ το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες

Κατά 600 εκατ. ευρώ μείωσε η ΕΚΤ το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες 1

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε περαιτέρω το όριο παροχής έκτακτης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA, κατά 600 εκατ. ευρώ, στα 10,3 δισ. ευρώ. Οπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, η μείωση του ανώτατου ορίου αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, χάρη στην εισροή καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα, αλλά και την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Το νέο όριο ισχύει έως και τις 26 Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι από τον Φεβρουάριο του 2015 οι ελληνικές τράπεζες στηρίζονταν στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας για τη χρηματοδότησή τους.

Η εξάρτηση αυτή άρχισε να υποχωρεί μετά την επαναφορά του waiver για τη χρήση των ελληνικών ομολόγων ως εχέγγυων, τον Ιούνιο του 2016. Αυτό αποκατέστησε την πρόσβαση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων στη χρηματοδότηση.

Στο τέλος Ιουνίου ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από τον ELA είχε ήδη περιοριστεί στα 7,3 δισ. ευρώ από 9,6 δισ. ευρώ στο τέλος Μαΐου, ενώ και η απευθείας χρηματοδότηση από την ΕΚΤ υποχώρησε στα 8,99 δισ. ευρώ από 11,3 δισ. ευρώ. Ετσι η συνολική εξάρτηση των τραπεζών από την ΕΚΤ περιορίστηκε στα 16,2 δισ. ευρώ, από 20,9 δισ. ευρώ στο τέλος Μαΐου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *