Γιατί μειώθηκαν οι παροχές κοινωνικής προστασίας στην ΕΕ το 2022 σε σχέση με το 2021


Αύξηση κατά 3% σε σύγκριση με το 2021, παρουσίασαν οι παροχές κοινωνικής προστασίας στην ΕΕ  φτάνοντας τα 4,307 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022,  σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

Το 2022, οι δαπάνες για παροχές κοινωνικής προστασίας αυξήθηκαν σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ για τις οποίες η Eurostat διαθέτει στοιχεία για το 2022. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις μεταξύ 2021 και 2022 (μετρούμενες σε εθνικά νομίσματα) καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (+28% σε σύγκριση με το 2021), στην Κύπρο (+18%) και στην Ουγγαρία (+10%), ενώ οι μικρότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Αυστρία (+ 1%) και στη Γαλλία, τη Δανία, τη Σλοβακία, τη Φινλανδία και την Γερμανία (όλες με +2%).

Ωστόσο, όταν αναλύονται οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας ως ποσοστό του ΑΕΠ, τα στοιχεία δείχνουν μείωση το 2022, επισημαίνει η Eurostat και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε περισσότερο από τις δαπάνες για κοινωνικά επιδόματα ως αποτέλεσμα ανάκαμψης από τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19.

Οι υψηλότερες και οι μικρότερες δαπάνες

Το 2022, οι δαπάνες για παροχές κοινωνικής προστασίας αντιπροσώπευαν το 27,2% του ΑΕΠ της ΕΕ, σημειώνοντας πτώση 1,5 ποσοστιαίας μονάδας σε σύγκριση με το 2021.

Μεταξύ 2021 και 2022, οι δαπάνες για παροχές κοινωνικής προστασίας ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκαν σε όλες τις χώρες της ΕΕ, εκτός από την Κύπρο, τη Βουλγαρία και το Λουξεμβούργο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπήρξε αύξηση των δαπανών για παροχές κοινωνικής προστασίας ως ποσοστό του ΑΕΠ: +1,4 ποσοστιαίες μονάδες για την Κύπρο στο 23,2% του ΑΕΠ, +1,2 π.μ. για τη Βουλγαρία στο 19,5% του ΑΕΠ και +0,1 π.μ. για το Λουξεμβούργο στο 21,6% του ΑΕΠ.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στη Μάλτα (-2,8 π.μ.), στην Αυστρία (-2,6 π.μ.) και στη Δανία (-2,2 π.μ.).

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ για τις οποίες δημοσιεύονται εκτιμήσεις για το 2022, οι δαπάνες για παροχές κοινωνικής προστασίας ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν υψηλότερες στη Γαλλία (32% του ΑΕΠ), την Αυστρία και την Ιταλία (και οι δύο 30%), ενώ ήταν χαμηλότερες στην Ιρλανδία (11%), τη Μάλτα (15%), καθώς και στην Εσθονία, τη Λιθουανία και την Ουγγαρία (16%).

Οι παροχές γήρατος και ασθένειας/υγειονομικής περίθαλψης αντιπροσώπευαν το κύριο μέρος των παροχών κοινωνικής προστασίας σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Άλλες κατηγορίες περιελάμβαναν την αναπηρία, τους επιζώντες, την οικογένεια/παιδιά, την ανεργία, τη στέγαση και τον κοινωνικό αποκλεισμό που δεν ταξινομούνται αλλού.

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από πρώιμες εκτιμήσεις για τις δαπάνες κοινωνικής προστασίας που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από τη Eurostat. Αποτελούν τους κύριους δείκτες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ολοκληρωμένων Στατιστικών Κοινωνικής Προστασίας (ESSPROS) και παρέχονται από τις χώρες σε εθελοντική βάση. Η Eurostat δε διαθέτει στοιχεία για την Ελλάδα το 2022.

Πηγή: ΑΜΠΕSource link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *