Δεύτερο πακέτο μέτρων 15 εκατ. για τη στήριξη της ακτοπλοΐας

Από την έντυπη έκδοση

Του Λάμπρου Καραγεώργου
lkar@naftemporiki.gr

Νέο πακέτο ενίσχυσης, ύψους τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ, ετοιμάζει για την ακτοπλοΐα το υπουργείο Ναυτιλίας, με στόχο την κάλυψη μέρους του λειτουργικού κόστους των πλοίων. 

Όπως αναφέρουν πληροφορίες της «Ν», η ενίσχυση δίνεται ως κίνητρο για την περαιτέρω ανάκτηση του ακτοπλοϊκού δικτύου, την ενίσχυση και τον εμπλουτισμό δηλαδή των δρομολογίων για ένα διάστημα από την επόμενη εβδομάδα μέχρι και τις 20 Ιουλίου. Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες, παράλληλα με ένα πακέτο επιδότησης της ναυτικής εργασίας, από το υπουργείο Εργασίας, και αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τις ακτοπλοϊκές, οι οποίες θα κάνουν τους σχετικούς υπολογισμούς για να διαπιστώσουν αν το «πακέτο» θα καλύπτει ουσιαστικό μέρος του κόστους. Η κάλυψη του λειτουργικού κόστους των πλοίων είναι πάντως ζητούμενο για τον ακτοπλοϊκό κλάδο, καθώς, παρά τη φαινομενικά λίγο καλύτερη εικόνα των τελευταίων ημερών και κυρίως των Σαββατοκύριακων, σε σύγκριση με τον Μάιο, ουσιαστικά η επιβατική κίνηση είναι μειωμένη αυτή την περίοδο σε επίπεδα άνω του 60% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Όπως σημειώνουν στη «Ν» ακτοπλοϊκοί παράγοντες, ο Ιούνιος θα είναι κάτω σε σύγκριση με πέρυσι σε ποσοστό 65%-70%.

Δεύτερο πακέτο μέτρων 15 εκατ. για τη στήριξη της ακτοπλοΐας 1

EUROKINISSI/EUROKINISSI

«Ψευδής» εικόνα

Η εικόνα των «γεμάτων» πλοίων είναι «ψευδής», δεδομένου ότι τα πλοία είναι δρομολογημένα με πρωτόκολλο που φτάνει στο 60% του συνολικού, ενώ επίσης και ως αριθμός αλλά και ως αριθμός δρομολογίων είναι πολύ λιγότερα σε σύγκριση με πέρυσι την ίδια περίοδο.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στις Δυτικές Κυκλάδες μέχρι και αυτή την εβδομάδα ήταν δρομολογημένα: ένα συμβατικό πλοίο που εκτελούσε δρομολόγιο κάθε δεύτερη ημέρα και ένα ταχύπλοο και επικουρικά δρομολογούνταν κάποιες ημέρες ακόμη ένα ταχύπλοο. Πέρυσι την ίδια περίοδο ήταν δρομολογημένα: ένα συμβατικό και τέσσερα συνολικά ταχύπλοα με καθημερινά δρομολόγια, ορισμένα εκ των οποίων και διπλά. Επίσης συνολικά στο Αιγαίο φέτος απουσιάζουν πλήρως τα ταχύπλοα επιβατηγά οχηματαγωγά, καθώς μέχρι στιγμής έχουν δρομολογηθεί μόνο δύο ταχύπλοα, ενώ πέρυσι εξυπηρετούσαν όλες τις γραμμές πάνω από 20 ταχύπλοα.

Στόχος του υπουργείου Ναυτιλίας είναι να βγουν στο Αιγαίο όσο το δυνατόν περισσότερα πλοία και να διευρυνθεί ο αριθμός των δρομολογίων.

Για τους ναυτικούς

Σε δηλώσεις του ο κ. Πλακιωτάκης έχει αναφερθεί στα μέχρι τώρα μέτρα στήριξης της ακτοπλοΐας, σημειώνοντας ότι αυτά περιλαμβάνουν την ενίσχυση του κλάδου με 15 εκατ. ευρώ ως μισθώματα που καταβλήθηκαν για την εκτέλεση δρομολογίων με καθεστώς αγόνων γραμμών, όπως επίσης και την ενίσχυση των ναυτικών. Παράλληλα το υπουργείο ετοιμάζει την πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών για να αποζημιωθούν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες από ευρωπαϊκούς πόρους, κάτι που αναμένεται να γίνει απολογιστικά στο τέλος της σεζόν.

Δεύτερο πακέτο μέτρων 15 εκατ. για τη στήριξη της ακτοπλοΐας 2

INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Εντείνονται οι έλεγχοι

Παράλληλα το υπουργείο Ναυτιλίας εντείνει τα μέτρα προκειμένου τα πλοία να είναι ασφαλή για τους επιβάτες έναντι του κινδύνου του κορονοϊού. Για τον σκοπό αυτό άρχισαν από χθες οι εκτεταμένοι έλεγχοι στα πλοία εν πλω από άνδρες του Λιμενικού Σώματος. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται σε όλη τη διάρκεια των ταξιδιών, από κλιμάκια του Λιμενικού Σώματος που θα βρίσκονται στα πλοία της ακτοπλοΐας.

Στόχος των ελέγχων είναι η καθολική εφαρμογή των μέτρων προστασίας, από πληρώματα και επιβάτες, σε μια περίοδο που η κίνηση επιβατών με πλοία αυξάνεται και αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο με τη σταδιακή άνοδο των αφίξεων τουριστών στη χώρα μας. «Η προστασία της υγείας των κατοίκων των νησιών, αλλά και των επιβατών και πληρωμάτων των πλοίων, ήταν και παραμένει καθοριστική προτεραιότητα», δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης.

«Τα έχουμε καταφέρει πολύ καλά μέχρι σήμερα. Με την προσθήκη συστηματικών ελέγχων, στοχεύουμε στην καθολική εφαρμογή των μέτρων προστασίας με πρόσθετη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων, αλλά και τη δημιουργία ισχυρού μηχανισμού επιτήρησης. Με τη συνεργασία όλων και την πολύτιμη συμβολή των γυναικών και ανδρών του Λιμενικού Σώματος, θέλουμε και μπορούμε να πετύχουμε ασφαλή ταξίδια με πλοία και νησιά χωρίς κρούσματα», πρόσθεσε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *