Το μοναδικό νησί λίμνης που κατοικείται στην Ευρώπη βρίσκεται στα Ιωάννινα

Έχει μήκος 1000 μέτρα, πλάτος 480 μέτρα, και βρίσκεται 59 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της λίμνης

Το νησί των Ιωαννίνων είναι ένα πανέμορφο καταπράσινο νησάκι που βρίσκεται μέσα στη λίμνη Παμβώτιδα.

Κάνοντας κανείς το γύρο του νησιού, θα δει τα απλά παραδοσιακά σπίτια με τους πανέμορφους κήπους, τα στενά πλακόστρωτα σοκάκια και τα διάφορα καταστήματα με εκθέματα της γιαννιώτικης παραδοσιακής λαϊκής τέχνης της αργυροχρυσοχοΐας.

Το μοναδικό νησί λίμνης που κατοικείται στην Ευρώπη βρίσκεται στα Ιωάννινα 1

Το νησάκι της Παμβώτιδας έχει έκταση 200 στρέμματα και μέγιστο υψόμετρο 520 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας ή 59 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της λίμνης.

Όλες οι γωνιές νησιού είναι πλημμυρισμένες από πεύκα, πλατάνια και κυπαρίσσια, ενώ ιδιαίτερα αξιόλογα είναι και τα μοναστήρια που υπάρχουν εκεί και ανέδειξαν στο παρελθόν το μέρος σε ένα σπουδαίο χώρο μοναχισμού.

Το μοναδικό νησί λίμνης που κατοικείται στην Ευρώπη βρίσκεται στα Ιωάννινα 2

Το νησάκι των Ιωαννίνων είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός καθώς είναι χτισμένος ακολουθώντας την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική με τις χαρακτηριστικές στέγες από σχιστόλιθο.

Σήμερα το νησί στηρίζεται κυρίως στην τουριστική ανάπτυξη και οι τουρίστες φτάνουν από την πόλη των Ιωαννίνων με συχνά δρομολόγια πλοιαρίων τα οποία το καλοκαίρι είναι πολύ συχνά. Κυριότερα αξιοθέατα του νησιού είναι οι ανακαινισμένες μονές και το μουσείο Αλή Πασά.

Το μοναδικό νησί λίμνης που κατοικείται στην Ευρώπη βρίσκεται στα Ιωάννινα 3

Επισκεπτόμενοι το νησάκι της Παμβώτιδας θα δοκιμάσετε τους λαχταριστούς ασυνήθιστους τοπικούς μεζέδες, όπως είναι τα βατραχοπόδαρα και θα θαυμάσετε τα διάσημα ασημένια κοσμήματα και τα σκαλιστά αντικείμενα των Γιαννιωτών τεχνιτών. Η θέα της λίμνης από εκεί είναι μοναδική.

Το μοναδικό νησί λίμνης που κατοικείται στην Ευρώπη βρίσκεται στα Ιωάννινα 4

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *