Τι κινδύνους κρύβει η απότομη απώλεια κιλών σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας

Τι κινδύνους κρύβει η απότομη απώλεια κιλών σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας

Τι κινδύνους κρύβει η απότομη απώλεια κιλών σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας 1

Η απώλεια κιλών είναι ιδιαίτερα σημαντική για την προστασία της υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Το υπερβάλλον σωματικό βάρος αποτελεί πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους όλων των ηλικιών και συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικών διαταραχών και χρόνιων νοσημάτων.

Ωστόσο, στην περίπτωση των ηλικιωμένων ατόμων απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η ισορροπία ανάμεσα στα προσδοκόμενα οφέλη και τους πιθανούς κινδύνους μπορεί να είναι λεπτή.

Και αυτό, γιατί η απώλεια βάρους μέσω μιας δίαιτας αδυνατίσματος, μπορεί να αυξήσει περαιτέρω την ελάττωση της μυϊκής μάζας που ούτως ή άλλως παρατηρείται σε ηλικιωμένα άτομα, οδηγώντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σαρκοπενίας, πτώσεων, καταγμάτων και αδυναμίας. Από την άλλη, οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας αντιμετωπίζουν σε μεγάλο ποσοστό προβλήματα υγείας, που απαιτούν ειδικούς διατροφικούς χειρισμούς, όπως για παράδειγμα υπέρταση ή υπερλιπιδαιμία.

Συνεπώς, η απώλεια βάρους σε υπέρβαρα ηλικιωμένα άτομα προϋποθέτει τον προσεκτικό σχεδιασμό ενός διαιτολογίου, το οποίο θα καλύπτει τις διατροφικές απαιτήσεις της εν λόγω πληθυσμιακής ομάδας και παράλληλα θα οδηγήσει σε αργή και σταθερή απώλεια βάρους, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η απώλεια μυϊκής μάζας.

Επιπλέον, ο συνδυασμός του διαιτολογίου με ασκήσεις ενδυνάμωσης προσαρμοσμένες στις ικανότητες κάθε ατόμου και με τη σύμφωνη γνώμη και καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού, μπορεί να προσφέρει επιπρόσθετα οφέλη.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *