Πρόστιμο €250 εκατ. στην Amazon και στο εδώλιο η Ιρλανδία για τη μη-φορολόγηση της Apple από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Πρόστιμο €250 εκατ. στην Amazon και στο εδώλιο η Ιρλανδία για τη μη-φορολόγηση της Apple από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 1

Το ζήτημα με την μη καταβολή φόρων ύψους €13 δισ. από την Apple στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπό την ανοχή της Ιρλανδίας έρχεται ξανά στο προσκήνιο. Αυτή τη φορά, όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καθίσει την κυβέρνηση της Ιρλανδίας στο εδώλιο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επειδή δεν προχωρά στη συλλογή του φόρου, παρότι κρίθηκαν παράνομα τα προνόμια που παρέχει στην Apple.

Το ποσό είναι αδιαμφισβήτητα σημαντικό, παρόλα αυτά, η ΕΕ προχωρά τις διαδικασίες επειδή θέλει να διασφαλίσει ότι τηρούνται οι κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού και των ίσων ευκαιριών. Εάν κάποιες χώρες προσφέρουν τέτοια προνόμια ελάχιστης (ή και ανύπαρκτης) φορολόγησης σε εταιρείες – κολοσσούς, τότε υπάρχει σαφής διαστρέβλωση της ανταγωνιστικότητας με άλλες χώρες.

Πρόστιμο €250 εκατ. στην Amazon και στο εδώλιο η Ιρλανδία για τη μη-φορολόγηση της Apple από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 2

Θα έχει ενδιαφέρον η υπόθεση με τις νέες εξελίξεις και πρέπει να σημειωθεί ότι η Ιρλανδία έχει ήδη εκφράσει την απογοήτευση της για την απόφαση της ΕΕ αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να γίνει συλλογή ενός τέτοιου ποσού σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Εκτός, όμως, από την Apple, ακόμη ένας μεγάλος κολοσσός μπήκε στο στόχαστρο της ΕΕ, αν και για πολύ χαμηλότερο ποσό. Η ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε ότι επιβάλει πρόστιμο ύψους €250 εκατ. στην Amazon για μη καταβληθέντες φόρους στο Λουξεμβούργο και σε γενικές γραμμές ισχύουν τα ίδια με την περίπτωση της Apple. Το Λουξεμβούργο έχει παρέχει παράνομα προνόμια φορολόγησης στην Amazon (4 φορές μικρότερο φόρο σε σύγκριση με άλλες επιχειρήσεις) με αποτέλεσμα τα κέρδη των τελευταίων τριών τριμήνων να μην έχουν φορολογηθεί.

Το κυνήγι καλά κρατεί και είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν ανάλογες αποφάσεις για όλους τους μεγάλους παίκτες στο προσεχές μέλλον.

[EC]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.