Μνήμες πλοίων στον ζωγραφικό καμβά!

Μνήμες πλοίων στον ζωγραφικό καμβά!

Μνήμες πλοίων στον ζωγραφικό καμβά! 1

Ένα ταξίδι μνήμης των ιστορικών πλοίων Liberty μέσα από πίνακες ζωγραφικής του καπετάνιου Γιάννη Γιαπαλάκη ξεκίνησε στην Τεργέστη, στις 2 Οκτωβρίου, στην αίθουσα Sala Giubileo (Riva III Novembre, 9).

Πρόκειται για 32 έργα της συλλογής του -λάδια σε καμβά διαφόρων διαστάσεων- την οποία έχει δωρίσει στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης και αντικατοπτρίζει τις αναμνήσεις του καπετάνιου από τα ταξίδια του σε όλον τον κόσμο, με τα σκάφη που μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο αποτέλεσαν το κλειδί της ανάπτυξης και της έναρξης της χρυσής εποχής της ελληνικής ναυτιλίας.

Η έκθεση με τίτλο «Μνήμες Liberty» είναι παραγωγή του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης και την επιμέλεια της διοργάνωσης έχει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας.

Τελεί υπό την αιγίδα των Επίτιμων Γενικών Προξενείων της Ελλάδος και της Κύπρου στην Τεργέστη, και του Πανεπιστημίου Τεργέστης-Νεοελληνική Γλώσσα.

Παρουσιάζεται με την ευκαιρία της 49ης έκδοσης του Διεθνούς Διαγωνισμού Ιστιοπλοΐας «Barcolana 49», που διοργανώνεται κάθε χρόνο, στην Τεργέστη.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της έκθεσης, το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης ξεκίνησε την περιπλάνηση στην ιστορία αυτών των πλοίων περίπου τέσσερα χρόνια πριν, σε συνεννόηση με την εθελοντική ομάδα του Μουσείου, και μετά από τη μακρόχρονη ενασχόληση με την κατασκευή μοντέλων πλοίων, δημιουργήθηκε μία νέα ιδέα: Να κατασκευαστεί ένα μοντέλο πλοίου Liberty, σε ανάμνηση της μεγάλης προσφοράς αυτών των πλοίων στην αναγέννηση της εμπορικής ναυτιλίας μας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με αποτέλεσμα έως το 1970 οι Έλληνες εφοπλιστές να έχουν τον έλεγχο του μεγαλύτερου εμπορικού στόλου στον κόσμο, με διαφορετικές σημαίες και βάση τον Πειραιά, διάκριση την οποία κατέχουν μέχρι σήμερα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *