Θα δουλεύουν και Σαββατοκύριακο για την έκδοση νέων συντάξεων

Με έκτακτη πληρωμή νέων συντάξεων την ερχόμενη Τρίτη 10 Οκτωβρίου επιδιώκει ο ΕΦΚΑ να απορροφήσει τη δόση Σεπτεμβρίου που έλαβε από το πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Προκειμένου μάλιστα να επιτευχθεί ο στόχος και να μη «χαθούν» τα χρήματα που κατά κύριο λόγο προέρχονται από τον ESM, ο διοικητής του Ταμείου Θανάσης Μπακαλέξης καλεί τους εργαζόμενους στις αρμόδιες διευθύνσεις να εκκαθαρίσουν και να κλείσουν όλες τις υποθέσεις που βρίσκονται στη λίστα με τις εκκρεμότητες, δουλεύοντας ακόμη και το Σαββατοκύριακο.

Αναλυτικά, με έγγραφό του προς τους διευθυντές και προϊστάμενους των δομών που εκδίδουν συντάξεις, γνωστοποιεί ο ίδιος ότι στις 10 Οκτωβρίου θα γίνει «εμβόλιμη πληρωμή», ώστε να εξοφληθούν χιλιάδες νέοι συνταξιούχοι και να δοθούν στοιχεία για τις διαπραγματεύσεις της χώρας με περίοδο αναφοράς 30 Σεπτεμβρίου και 10 Οκτωβρίου. Με τον τρόπο αυτό ο ΕΦΚΑ θα επιδιώξει, ανοίγοντας τις υπηρεσίες απονομής συντάξεων ακόμη και το Σαββατοκύριακο, να πληρώσει έως την ερχόμενη Τρίτη όσες υποθέσεις βρίσκονται στον κατάλογο των εκκρεμοτήτων μηνός Σεπτεμβρίου. Αντίστοιχα, εμβόλιμες πληρωμές εκτιμάται ότι θα διενεργηθούν και κατά τους υπόλοιπους μήνες και έως ότου εξομαλυνθεί η κατάσταση, καθώς εκτιμάται ότι εξαιτίας της ενοποίησης των Ταμείων, των καθυστερήσεων στην έκδοση σημαντικών εγκυκλίων και των πολλών οργανωτικών προβλημάτων χάθηκε πολύτιμος χρόνος και πλέον ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθούν τα χρήματα.

Στο οικονομικό επιτελείο, πάντως, εκτιμούν ότι ο στόχος του Οκτωβρίου για μείωση του κόστους των ληξιπρόθεσμων οφειλών της γενικής κυβέρνησης (σε σχέση με τον Απρίλιο) θα επιτευχθεί. Στο έγγραφό του προς τους εργαζόμενους, ο κ. Μπακαλέξης επισημαίνει ότι το θέμα είναι «ιδιαίτερα κρίσιμο», καθώς και ότι το αποτέλεσμα των ενεργειών των εργαζομένων «θα επηρεάσει συνολικά τη χρηματοδότηση της χώρας». Ενδεικτικό της σπουδαιότητας της κατάστασης και των πιέσεων που ασκούνται για την έκδοση όσο το δυνατόν περισσότερων οριστικών συντάξεων εντός του 2017, είναι ότι το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και της διοίκησης του ΕΦΚΑ με τους αρμόδιους διευθυντές έκδοσης συντάξεων, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα και επαναπροσδιορίστηκαν οι στόχοι, γιατί διαπιστώθηκε ότι πολλές από τις περίπου 140.000 εκκρεμείς αιτήσεις είτε δεν είναι ολοκληρωμένες είτε δεν αφορούν συντάξεις.

Στο μεταξύ, την επιτάχυνση των διαδικασιών για την επιστροφή των οφειλόμενων φόρων στις επιχειρήσεις προωθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Με εγκύκλιο που εξέδωσε ο διοικητής της Γιώργος Πιτσιλής, παρέχονται οδηγίες στις εφορίες όλης της χώρας για ταχύτερους ελέγχους στις εκκρεμείς υποθέσεις επιστροφών φόρων με στόχο να καλυφθεί το ποσό ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Οπως προκύπτει, πάντως, από αυτές τις οδηγίες, οι έλεγχοι θα είναι γρηγορότεροι αλλά θα εξετάζονται οι φορολογικές δηλώσεις των υπόχρεων. Συγκεκριμένα, θα ελέγχεται εάν έχουν υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, που αφορά το αίτημα επιστροφής φόρου και μέχρι την ημερομηνία έναρξης των ελεγκτικών επαληθεύσεων. Επίσης, θα ελέγχεται εάν τα δεδομένα των βιβλίων έχουν μεταφερθεί επακριβώς στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Ειδικότερα για τον ΦΠΑ και τους παρακρατούμενους φόρους (Φόρος Μισθωτής Εργασίας, Φόρος Δικαιωμάτων, Φόρος Αμοιβών Διοίκησης, κ.λπ.) ελέγχεται η συμφωνία των ποσών απόδοσης ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων, όπως προκύπτουν από τα βιβλία, με τα αντίστοιχα ποσά των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί και αν υφίστανται τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά για τα τυχόν δηλωθέντα αφορολόγητα ποσά εσόδων (ενδοομιλικά μερίσματα, κεφαλαιακά κέρδη, υπεραξία κ.λπ.).

Κυριακή Κανονίδου

Είμαι η Κυριακή Κανονίδου, δημοσιογράφος και συντάκτρια στο ενημερωτικό site news1.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *