Η παρακμή του Πρετσιόζι

Η παρακμή του Πρετσιόζι

Η παρακμή του Πρετσιόζι 1

Επί χρόνια ο Ενρίκο Πρετσιόζι υπήρξε ένας από τους προνομιούχους του calcio. Είχε άριστες σχέσεις με τα κέντρα αποφάσεων, με αποτέλεσμα να μην τιμωρηθεί με δία βίου αποκλεισμού από το ποδόσφαιρο όταν πιάστηκε κυριολεκτικά με την βαλίτσα στο χέρι τον Μάιο του 2005 πριν το ματς των Ροσομπλού με την Βενέτσια, τα έλεγε μια χαρά με το Μιλάνο (Μοράτι-Γκαλιάνι) κάνοντας πολύ καλές δουλειές μαζί τους, είχε γενικά πολλά λεφτά από τις επιχειρήσεις του και έτσι μπορούσε να κάνει ό,τι πειράματα ήθελε στην ομάδα. Σε αυτά τα χρόνια ευδαιμονίας του προέδρου, φυσικά έζησε καλά και η ομάδα, φτάνοντας ακόμη και στην Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια, όμως, ο πρόεδρος ζορίζεται οικονομικά και η παρουσία του, πλέον, μόνο κακό κάνει στην Τζένοα…

Ακριβώς ένα χρόνο πριν, διακοπή των πρωταθλημάτων λόγω εθνικών ομάδων είχαμε ξανά, οι Ιταλοί έγραφαν ότι ο Πρετσιόζι είχε αποφασίσει την πώληση των Ροσομπλού και έψαχνε τον κατάλληλο επενδυτή. Ο λόγος ήταν ότι ο όμιλος Giochi Preziosi είχε αρχίσει να καταλαβαίνει για τα καλά την οικονομική κρίση και ο πρόεδρος δεν μπορούσε πλέον να ανταποκριθεί όπως παλιά. Το “όπως παλιά”, σημαίνει να μπορεί να αλλάζει διψήφιο αριθμό παικτών ακόμη και σε μεταγραφική περίοδο Ιανουαρίου, δίνοντας την εντύπωση ενός ανθρώπου που αντιλαμβανόταν το ποδόσφαιρο σαν παιχνίδι αλλά με την κακή έννοια. Ο Πρετσιόζι, τελικά, δεν βρήκε αγοραστές και κράτησε τις μετοχές του, επιλέγοντας τον δρόμο των πωλήσεων, όπως αυτές των Παβολέτι και Ρινκόν, προκειμένου να βγει η χρονιά χωρίς προβλήματα.

Η χρονιά, όντως, βγήκε με την Τζένοα να μην έχει κάποια ποινή για οικονομικούς λόγους αλλά αγωνιστικά έδειξε λίγα πράγματα. Αυτό, πάντως, δεν επηρέασε σε κάτι τον presidente, ο οποίος μπήκε σε συζητήσεις με τον Τζούλιο Γκαλάτσι, ιδιοκτήτη της SRI Group, μιας πολυεθνικής εταιρίας παροχής συμβουλών σε θέματα διαχείρησης και χρηματοδότησης, για την πώληση των μετοχών. Οι Ροσομπλού, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, έφτασαν πιο κοντά από ποτέ σε αυτά τα 14 χρόνια στο να αλλάξουν αφεντικό αλλά κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά πριν τρεις μέρες. Πρετσιόζι και Γκαλάτσι πήγαιναν ολοταχώς για deal αλλά τελικά μπήκε τέλος σε κάθε συζήτηση, όταν έφτασαν στο θέμα των χρεών. Θέμα, το οποίο συνήθως δεν θέλει να αναλύει και πολύ όποιος πουλάει.

«Οι συζητήσεις σταμάτησαν, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συμφωνία. Πίστευα πραγματικά ότι θα συμφωνήσουμε, ήμουν σίγουρος ότι ήρθε η ώρα αλλά τελικά δεν πήρα ποτέ τις εγγυήσεις που ήθελα», ήταν τα λόγια του προέδρου, με τον Γκαλάτσι να απαντάει ότι «αυτό που λέει είναι απλά γελοίο. Σέβομαι την απόφαση του αλλά η ευθύνη δεν είναι δική μου». Η ευθύνη, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ήταν τα χρέη, τα οποία κανείς δεν ξέρει πόσα είναι πραγματικά. Ο Πρετσιόζι ζήτησε 120 εκατ. ευρώ για τις μετοχές του συν την ανάληψη των χρεών, τα οποία όμως ο Γκαλάτσι πιστεύει ότι ξεπερνούν τα 70 εκατ. ευρώ. Το να δώσει, επομένως, σχεδόν 200 εκατ. ευρώ για την Τζένοα, μάλλον δεν του φάνηκε και η καλύτερη κίνηση, προς απογοήτευση των οπαδών που είναι πλέον ανοικτά κατά της διοίκησης.

Η γροθιά ενός εκ των αρχηγών των οργανωμένων οπαδών στον δημοσιογράφο Πινούτσιο Μπρεντσίνι, ο οποίος εργάζεται στον ραδιοφωνικό σταθμό της ομάδας, πριν την έναρξη του ματς με την Μπολόνια, όπως και τα πανό που έγραφαν «Πρετσιόζι φύγε» και «εμείς στο πλευρό σας, εσείς μην μας προδώσετε», προς τον Ιβάν Γιούρις και τους παίκτες το τελευταίο, φανερώνουν ότι στη ροσομπλού πλευρά της Γένοβας τα πράγματα δεν είναι ήρεμα. Και όταν δεν είναι ήρεμα εκεί, οι εξελίξεις δεν είναι ποτέ καλές για την ομάδα, όπως για παράδειγμα αποδεικνύει και το σκηνικό που είχε γίνει με τις φανέλες που πήγαν στα χέρια των οργανωμένων έπειτα από ένα διασυρμό από την Σιένα το 2012.

Η ήττα από την Μπολόνια το Σάββατο, τώρα, δεν ήταν συντριβή αλλά αρκούσε και το 0-1 για να διατηρήσει την Τζένοα χωρίς νίκη και στην τελευταία τριάδα της βαθμολογίας, πηγαίνοντας στη διακοπή με τις χειρότερες δυνατές συνθήκες. Για την ακρίβεια, θα ήταν οι χειρότερες δυνατές συνθήκες αν οι Ροσομπλού έπρεπε να ψάχνουν και προπονητή τώρα αλλά ο Πρετσιόζι αποφάσισε να κρατήσει τον Γιούριτς. Με το δικό του στυλ όμως… Σύμφωνα με την γενοβέζικη εφημερίδα “Il Secolo XIX”, ο πρόεδρος συναντήθηκε με τον προπονητή και του εξέφρασε δύο πράγματα: Την εμπιστοσύνη του και τις… ιδέες του για το πώς θα πρέπει να παίζει η Τζένοα.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η συζήτηση αφορούσε θέματα τακτικής (!), με τον Πρετσιόζι να εξηγεί στον Γιούριτς ότι δεν είναι δυνατόν η ομάδα να δεχθεί ξανά γκολ στην αντεπίθεση με αντίπαλο ομάδα στα κυβικά της, όπως είναι η Μπολόνια, τονίζοντας του ότι χρειάζεται περισσότερη ισορροπία και ότι αυτό θα επιτευχθεί με την χρησιμοποίηση ενός έξτρα μέσου. Παράλληλα, θα πρέπει να αλλάξει θέση ο Τααράμπ και να παίζει πιο μπροστά, σαν στήριγμα στον Γκαλαμπίνοφ ή στον Πελέγκρι, σταματώντας να κάνει αρκετή δουλειά ανασταλτικά γιατί έτσι μένει από δυνάμεις και δεν μπορεί να προσφέρει τα αναμενόμενα μπροστά. Το γεγονός ότι ο Γιούριτς παρέμεινε έπειτα από αυτή την συζήτηση, προφανώς δεν είναι υπέρ του. Το πρόβλημα της Τζένοα, όμως, δεν είναι ότι έμεινε ο προπονητής για να ακολουθήσει τις τακτικές οδηγίες του προέδρου, αλλά το γεγονός ότι ακόμη κι αν έφευγε, ο διάδοχος θα έκανε ακριβώς αυτό: Ο,τι του έλεγε ο Πρετσιόζι.

Η Τζένοα, όμως, δεν έφτασε σε αυτή την κατάσταση, όπου ο κόσμος απαιτεί την άμεση αποχώρηση του αφεντικού, επειδή οι προπονητές έκαναν ό,τι τους έλεγε. Εφτασε εδώ, επειδή ο πρόεδρος δεν έκανε αυτά που έλεγε ο ίδιος. Σε αυτά τα 14 χρόνια ο Πρετσιόζι διαχειρίστηκε πολύ χρήμα από πωλήσεις και τηλεοπτικά δικαιώματα αλλά δεν έκανε ποτέ το παραπάνω βήμα. Οι Ροσομπλού θα μπορούσαν να είναι μια ομάδα με δικό της γήπεδο (είτε νέο είτε αγορά του Luigi Ferraris), όπως έλεγε ο πρόεδρος, με τακτοποιημένα τα οικονομικά της, με βάση παικτών από τις ακαδημίες της, με τον κόσμο μαζικά δίπλα της επειδή θα στήριζε αυτό που θα έβλεπε. Ολα αυτά ήταν δεσμεύσεις του Πρετσιόζι αλλά τελικά δεν έκανε πράξη καμία από αυτές, με συνέπεια να έχει φτάσει στο σημείο να ελπίζει ότι θα πάρει 60-65 εκατ. ευρώ από τους Πελέγκρι-Σαλσίδο για να ανασάνει το ταμείο και να λέει στους δημοσιογράφους ότι «δεν είναι αλήθεια πως δεν θα πληρώσουμε τις δόσεις συμβολαίων, οι οποίες παρεμπιπτόντως δεν είναι για μέσα Οκτωβρίου αλλά για μέσα Νοεμβρίου, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει χρόνος».

Οντως υπάρχει, αλλά όχι για τον ίδιο πλέον. «Η Τζένοα δεν είναι ένα από τα παιχνίδια σου», φώναζε η Curva Nord στο ματς με την Μπολόνια, απαιτώντας την άμεση αποχώρηση του Ενρίκο Πρετσιόζι. Ενός προέδρου που ανήκει στην προηγούμενη γενιά Ιταλών παραγόντων, η οποία όσο λατρεμένη κι αν υπήρξε, είναι πλέον ξεπερασμένη…

Πηγή: gazzetta.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *