Η Κομισιόν ανέλαβε δράση και άρχισε να μοιράζει πρόστιμα

Η Κομισιόν ανέλαβε δράση και άρχισε να μοιράζει πρόστιμα 1

Eπεσε βαρύς ο πέλεκυς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί της Amazon πρωτίστως και της ιρλανδικής κυβέρνησης και της Apple δευτερευόντως. Η αρμόδια επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν ζητεί από την Amazon να καταβάλει 250 εκατ. ευρώ (περίπου 300 εκατ. δολάρια) στην κυβέρνηση του Λουξεμβούργου σε αναδρομικούς φόρους μαζί με τους ανάλογους τόκους. Παράλληλα, προσφεύγει στο Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ιρλανδίας, επειδή δεν κατόρθωσε να συλλέξει αναδρομικούς φόρους 13 δισ. ευρώ από την Apple. Η απόφαση αυτή αφορά παλαιότερες ευνοϊκές φορολογικές συμφωνίες που είχαν συνάψει οι αμερικανικοί κολοσσοί της υψηλής τεχνολογίας με διάφορες κυβερνήσεις, για να πληρώνουν δυσανάλογα λίγους φόρους σε σχέση με τα έσοδά τους. Στη δήλωσή της, επίσης, η κ. Βεστάγκερ στηλίτευσε το Λουξεμβούργο, επειδή επέτρεψε στην Amazon να μειώσει τα φορολογήσιμα κέρδη της περίπου στο ένα τέταρτο απ’ ό,τι ήταν στην πραγματικότητα.
Ιρλανδία

Επιπροσθέτως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κινηθεί δικαστικά κατά της ιρλανδικής κυβέρνησης, επειδή δεν κατόρθωσε να συλλέξει ούτε ένα σεντ από το περυσινό πρόστιμο-ρεκόρ επί της Apple – το πρόστιμο ανερχόταν σε 13 δισ. ευρώ και αφορούσε αναδρομικούς φόρους, ενώ το Δουβλίνο είχε προθεσμία να τους συγκεντρώσει μέχρι φέτος τον Ιανουάριο. To υπουργείο Οικονομικών της Ιρλανδίας θεωρεί την απόφαση της Κομισιόν «εντελώς άχρηστη και εξόχως απογοητευτική», ενώ εκτιμά ότι θα μπορέσει να ανακτήσει τους φόρους των παρελθόντων ετών από τον όμιλο υψηλής τεχνολογίας έως τον Μάρτιο του 2018. Aξίζει να σημειωθεί ότι και η Facebook στη Βρετανία κατέβαλε πέρυσι σε φόρους μόλις 5,1 εκατ. στερλίνες εν συγκρίσει με τα 4,2 εκατ. λίρες το 2015, παρά το γεγονός ότι τα έσοδά της τετραπλασιάστηκαν από 210,8 εκατ. στερλίνες σε 842,4 εκατ. στερλίνες το 2016. Η χαμηλή φορολογία, όπως τονίζει ο Guardian, σχετίζεται με το ότι τα βρετανικά έσοδα της Facebook θεωρούνται πληρωμή στη Facebook Ιρλανδίας για παροχή υπηρεσιών.

Παράνομες ενισχύσεις

Το προνομιακό φορολογικό καθεστώς που προσέφεραν οι κυβερνήσεις του Λουξεμβούργου και της Ιρλανδίας στις πολυεθνικές Amazon, Apple, Starbucks κ.ά. ισοδυναμεί με κρατική ενίσχυση. Οπως δήλωσε η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, «οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να επιφυλάσσουν ειδική μεταχείριση σε ορισμένους πολυεθνικούς ομίλους και όχι σε άλλους». Εν τω μεταξύ, ακριβώς πριν από έναν χρόνο η Ευρωπαία επίτροπος είχε επιβάλει το τεράστιο πρόστιμο των 13 δισ. ευρώ στην Apple. Η απόφαση εξόργισε τότε το Κογκρέσο και τους επιχειρηματικούς κύκλους των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι υπονομεύει τις ξένες επενδύσεις, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times.

Η απόφαση της Κομισιόν πιθανώς να δημιουργήσει εντάσεις με την Ουάσιγκτον, εφόσον συμπίπτει χρονικά με τις απόπειρες της τελευταίας να πατάξει τη φοροαποφυγή και να πείσει τις πολυεθνικές να επαναπατρίσουν τα κέρδη τους προχωρώντας σε ειδικές μεταρρυθμίσεις. Αναφερόμενη χθες στην Amazon, η κ. Βεστάγκερ είπε πως «είχε το ελεύθερο να πληρώνει στην κυβέρνηση του Λουξεμβούργου τέσσερις φορές λιγότερο φόρο από άλλες τοπικές εταιρείες. Αυτό είναι παράνομο βάσει των κανόνων της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις». Βέβαια, όπως επισημαίνει το Bloomberg, το μήνυμα της επιτρόπου είναι σαφές και έχει να κάνει με το ότι πλέον έληξε «η περίοδος χάριτος» με τις νομότυπες φορολογικές συμφωνίες. «Μία τέτοια συμφωνία, όσο νομότυπη κι αν είναι, έχει σοβαρό αντίκτυπο στον ανταγωνισμό και δεν είναι βέβαιο πως ωφελεί τις αγορές ή την κοινωνία», παρατηρεί ο Ρίτσαρντ Μέρφι, επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης για τη δίκαιη φορολογία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *