Η κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά μετονομάζεται σε σκηνή «Δημήτρης Ροντήρης»

Η κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά μετονομάζεται σε σκηνή «Δημήτρης Ροντήρης» 1

Σε σκηνή «Δημήτρης Ροντήρης» μετονομάζει ο δήμος Πειραιά την κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά (ΔΘΠ), σε ένδειξη τιμής και αναγνώρισης του έργου του μεγάλου σκηνοθέτη και δασκάλου που σφράγισε με την αισθητική και υποκριτική του άποψη το ελληνικό θέατρο του 20ού αιώνα και αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην αναβίωση και τη διάδοση του αρχαίου δράματος.

Πειραιώτης στην καταγωγή, ο Δημήτρης Ροντήρης «επέστρεψε» στην πόλη του, όταν τον Ιούλιο του 2016 η κόρη και μοναδική κληρονόμος του σκηνοθέτη, Κωστούλα Ροντήρη, παραχώρησε το αρχείο του πατέρα της στο δήμο Πειραιά, προκειμένου αυτό να οργανωθεί, να μελετηθεί και να προβληθεί, ώστε οι νεότερες γενιές να γνωρίσουν το έργο του.

Πρόκειται για ένα πλούσιο αρχείο με μοναδικά τεκμήρια που φωτίζουν πλευρές της ξεχωριστής προσωπικότητας του μεγάλου σκηνοθέτη, ο οποίος είχε συνδέσει την καλλιτεχνική του πορεία με την πόλη του Πειραιά και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Η τελετή ονοματοδοσίας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, στις 20:30. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, η εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτισμού του δήμου Ειρήνη Νταϊφά και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΘΠ Νίκος Διαμαντής, ο οποίος θα συντονίσει και την εκδήλωση.

Το πρόγραμμα της τελετής περιλαμβάνει ομιλίες και προβολή οπτικού υλικού από το αρχείο Δημήτρη Ροντήρη, το οποίο επιμελήθηκε ο Αντώνης Morgan Κωνσταντουδάκης. Για τον Δημήτρη Ροντήρη θα μιλήσουν ο καθηγητής Θεατρολογίας του Πανςπιατημίου Αθηνών και κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, η καθηγήτρια Θεατρολογίας-Ιστορίας του Θεάτρου του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρυσόθεμις Βασιλάκου, η διευθύντρια Πολιτισμού Δήμου Πειραιά Ευαγγελία Μπαφούνη, ο σκηνογράφος – θεατρολόγος – προϊστάμενος τμημάτων θεάτρων δήμου Πειραιά Κώστας Κουρμουλάκης και η κόρη του σκηνοθέτη, Κωστούλα Ροντήρη.

πηγη:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *