ΗΠΑ: Φωτογράφος διατηρεί πνευματικά δικαιώματα για selfie πιθήκου, αλλά θα του δώσει μερίδιο από τα κέρδη!

ΗΠΑ: Φωτογράφος διατηρεί πνευματικά δικαιώματα για selfie πιθήκου, αλλά θα του δώσει μερίδιο από τα κέρδη!

ΗΠΑ: Φωτογράφος διατηρεί πνευματικά δικαιώματα για selfie πιθήκου, αλλά θα του δώσει μερίδιο από τα κέρδη! 1

Μετά από δύο χρόνια μιας πρωτοφανούς δικαστικής διαμάχης μεταξύ ενός Βρετανού φωτογράφου και ενός μακάκου της Ινδονησίας, τα δικαιώματα της “σέλφι του πιθήκου” που έσπασε κάθε ρεκόρ θέασης στο διαδίκτυο αποδόθηκαν τελικά στον… άνθρωπο ο οποίος όμως υποσχέθηκε ότι θα μοιραστεί τα κέρδη του με τα …πρωτοξάδελφά του.

Όλα ξεκίνησαν το 2011 στο νησί Κελέβη της Ινδονησίας, όταν ένας μαύρος μακάκος, ο Ναρούτο, άρπαξε τη φωτογραφική μηχανή του Ντέιβιντ Σλέιτερ και τράβηξε μια από τις διασημότερες σέλφι στην ιστορία της “αυτοφωτογράφησης”.

Το πρόσωπο του πιθήκου, με τα μεγάλα πορτοκαλί μάτια και το ανοιχτό στόμα που φαίνεται σαν να χαμογελάει, έκανε αίσθηση όταν ο Βρετανός φωτογράφος (αφού κατάφερε να ανακτήσει τη φωτογραφική μηχανή του) την δημοσίευσε σε ένα βιβλίο του.

Όμως η PETA (“Άνθρωποι για την Ηθική Μεταχείριση των Ζώων”), μια ιδιαίτερα δραστήρια οργάνωση που μάχεται για τα δικαιώματα των ζώων, προσέφυγε στα δικαστήρια εναντίον του Σλέιτερ, υποστηρίζοντας ότι ο Ναρούτο ήταν εκείνος που τράβηξε τη φωτογραφία και επομένως τα πνευματικά δικαιώματα του ανήκουν.

Ο φωτογράφος από την πλευρά του υποστήριζε ότι είναι ο νόμιμος κάτοχος των δικαιωμάτων επειδή εκείνος τοποθέτησε τη μηχανή και είχε απομακρυνθεί μόνο για λίγα λεπτά όταν αντιλήφθηκε ότι ο μακάκος του την πήρε και πάτησε το κουμπί για να τραβήξει τη σέλφι του.

Σύμφωνα με την PETA, με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο πλευρών, ο Σλέιτερ δέχτηκε να δωρίσει το 25% όλων των μελλοντικών εσόδων του από τη χρήση ή την πώληση των σέλφι του Ναρούτο σε οργανώσεις που προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον των μακάκων της Ινδονησίας.

“Ο Ναρούτο και η περίφημη «σέλφι του πιθήκου» που σαφέστατα τράβηξε ο ίδιος, δείχνουν ότι ο ίδιος και οι άλλοι μακάκοι είναι νοήμονα, σκεπτόμενα, περίπλοκα όντα που τους αξίζει να είναι νόμιμοι κάτοχοι της πνευματικής ιδιοκτησίας τους και να έχουν τα δικαιώματα” τόνισε η οργάνωση σε ένα κείμενο που αναρτήθηκε στο μπλογκ της.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *