Εικαστική επανάσταση ή overdose τέχνης;

Εικαστική επανάσταση ή overdose τέχνης; 1

Ούτε… συνεννοημένοι να ήταν. Μπιενάλε, Δημήτρια, τοπικοί πολιτιστικοί φορείς, μουσεία, Κέντρο Ιστορίας, μορφωτικά ιδρύματα, ξένες αποστολές, δήμος, πανεπιστήμιο, εκκλησία, θέατρα, μεμονωμένοι εικαστικοί καλλιτέχνες… Όλοι εκθέτουν και εκτίθενται στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο.

– Ενενήντα πέντε καλλιτέχνες από 35 συνολικά χώρες τεσσάρων ηπείρων «στήνουν» τις δικές τους εικαστικές «Φαντασιακές εστίες».

H θεματική της κεντρικής έκθεσης και του φεστιβάλ Περφόρμανς της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (30 Σεπτεμβρίου 2017 – 14 Ιανουαρίου 2018) εκκινώντας από τη συγκυρία της έξαρσης του μεταναστευτικού προβλήματος, επικεντρώνεται στη ρευστότητα και τον συνεχή επαναπροσδιορισμό της έννοιας του σπιτιού της (ανάμεσα στους εκθέτες – συμμετέχοντες καλλιτέχνες είναι και τέσσερις οι οποίοι επρόκειτο να παρουσιάσουν τα έργα τους στη Μπιενάλε του Τσανάκαλε -του Σεπτεμβρίου του 2016, που ακυρώθηκε λόγω της ταραχώδους πολιτικής κατάστασης): 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης – Λιμάνι, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης – Σταυρούπολη, Αγιορειτική Εστία (Εγνατία), Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-εγκαταστάσεις ΔΕΘ και σειρά άλλων μουσειακών και μνημειακών χώρων της πόλης.

– Revolution in Art ή… “επανάσταση στην τέχνη”. Η περίφημη έκθεση, για την οποία πολύς και άκρως αντιδραστικός λόγος αρθρώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, τόσο που κινδύνεψε να ματαιωθεί η διοργάνωση των “Δημητρίων” εγκαινιάζει “επαναστατικά” τα “Δημήτρια” και τον… εικαστικό Οκτώβριο της πόλης.

Εμβληματικά έργα τέχνης από το χώρο των εικαστικών, της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου, και πλούσιο φωτογραφικό υλικό-ντοκουμέντα της εποχής, ζωντανεύουν στον χώρο μέσα από 20 βίντεο-προβολές μεγάλων διαστάσεων, βάζοντας τον θεατή στο κέντρο της ιστορίας.

Έργα δημιουργών όπως ο Μαλέβιτς, ο Μαγιακόφσκι και ο Αϊζενστάιν, ζωντανεύουν πλάι σε φωτογραφίες από την καθημερινή ζωή στη Ρωσία της περιόδου – από την Αυλή του Τσάρου μέχρι τα χωράφια των αγροτών.

Οι πολιτικές εξελίξεις και οι εξελίξεις στον χώρο της τέχνης παρουσιάζονται παράλληλα σε μια αφήγηση που ξεκινά από τις συνθήκες που οδήγησαν στην Επανάσταση και καταλήγει στα επακόλουθά της… (ΔΕΘ – Περίπτερο 2, 1ος Όροφος – Εγκαίνια: 01 Οκτωβρίου 2017, 20:00 και στη συνέχεια “επαναστατικό”… dj πάρτι με μουσικές και ήχους της Ρώσικης Επανάστασης. Καθημερινά ως τις 3/12/2017.

– Και σα να μην έφταναν οι… ατέλειωτες “εικαστικές μέρες της πόλης”, στις 3, 4 και 5 Οκτωβρίου η εικαστική Θεσσαλονίκη ξενυχτά. Κριτικοί τέχνης, επιμελητές και καλλιτέχνες αναλαμβάνουν ρόλο ξεναγού στο σύγχρονο εικαστικό τοπίο.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για εκθέσεις, εικαστικά projects και εγκαταστάσεις, που φιλοξενούνται σε μουσεία και αίθουσες τέχνης της πόλης.

“Νύχτες τέχνης” είναι οι εικαστικές -οργανωμένες- διαδρομές και ξεναγήσεις σε σειρά χώρων από τις 6.00 ως τις 11.00 μ.μ. με δωρεάν είσοδο στα μουσεία στις 3, 4 και 5 Οκτωβρίου.

«Έγινε η σπίθα… πυρκαγιά» στη Θεσσαλονίκη

– “Ο πανελλήνιος πόθος” [Απο-τυπώματα ελληνικότητας”] στην Casa Bianca Το έργο του λαϊκού εικονογράφου ζωγράφου και λιθογράφου Σωτήρη Χρηστίδη (1858-1940) που μέσα από τις λιθογραφίες του, απαθανάτισε με το βλέμμα ενός αυθεντικού αφηγητή ηρωικές στιγμές της νεοελληνικής ιστορίας, έπλασε αλληγορικές όψεις του αρχαιοελληνικού και βυζαντινού παρελθόντος.
 
Συμμετείχε, δε, ενεργά στην αισθητική διαμόρφωση της εποχής του, αποτυπώνοντας καθημερινά συμβάντα από την αστική ζωή, φιλοτεχνώντας εξώφυλλα σε λαϊκά αναγνώσματα, εικονογραφήσεις σε εφημερίδες, σε μουσικές παρτιτούρες, σε διαφημιστικά φυλλάδια, σε διπλώματα, σε μετρητά σχέδια κεντημάτων, καθώς και Γενοβέφες και φιγούρες του Καραγκιόζη.
Εγκαίνια: 9/10, ώρα 20:00, διάρκεια: 10/10 -30/11

– “Maqams of blood and maqams of milk”. Η ενότητα έργων του μέγιστου καλλιτέχνη Γιώργου Λάππα (195-2016) παραπέμπει στον αραβικό όρο maqam, που σημαίνει τόπος, και χρησιμοποιείται στη μουσική ορολογία της Μέσης Ανατολής για να ορίσει το τροπικό σύστημα το οποίο περιγράφει μουσικά φαινόμενα.

Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της συντρόφου του καλλιτέχνη Αφροδίτης Λίτη, γλύπτριας και καθηγήτριας Γλυπτικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, και του Ντένη Ζαχαρόπουλου, ιστορικού και κριτικού Τέχνης. (Αλατζά Ιμαρέτ 20 Οκτωβρίου – 30 Νοεμβρίου 2017).

– ”Η ευκαιρία που δεν χάθηκε” – Έκθεση τεκμηρίων και φωτογραφιών με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη μεγάλη πυρκαγιά που άλλαξε την πολεοδομική φυσιογνωμία της πόλης (ΚΙΘ- Πλατεία Ιπποδρομίου -27 Οκτωβρίου)

– Κρυπτή Στοά- Ρωμαικής Αγοράς: «Ο Πατριάρχης της Αγάπης, της Ειρήνης και του Διαλόγου».

Έκθεση φωτογραφιών του Νίκου Μαγγίνα για τα 25 χρόνια φωτισμένης διακονίας στο τιμόνι της Ορθοδοξίας του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Από χθες (Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου) ως τις 30 Οκτωβρίου.

– “Κοινοί ιεροί τόποι”. Η τριμερής εντυπωσιακή και άκρως “κατατοπιστική” έκθεση που διερευνά το φαινόμενο της ύπαρξης κοινών ιερών τόπων θρησκευτικής συνύπαρξης χριστιανών μουσουλμάνων και εβραίων που μοιράζονται ένα σύνολο κοινών στοιχείων ως προς τις πεποιθήσεις, τις τελετουργίες, τα ιερά πρόσωπα και τους ιερούς τόπους.

Η τριμερής έκθεση με πλήθος αρχειακού υλικού, φωτογραφιών, ταινιών και έργων σύγχρονης τέχνης σχεδιάστηκε ως ένα είδος προσκυνήματος στην πόλη: Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και στο Γενί Τζαμί (Παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο). Ως τις 31 Δεκεμβρίου 2017.

– Εικαστική δίοδος – Αρχείο 1966 – Δημήτρης Φατούρος. Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 120 ζωγραφικά έργα, καθώς και συμπληρωματικό υλικό σε προθήκες, που απαρτίζεται από 95 σχέδια, λάδια και σκίτσα και αποτελεί γνωριμία με το ζωγραφικό έργο του Δημήτρη Φατούρου μεγάλο μέρος του οποίου εκτίθεται για πρώτη φορά, έχοντας παραμείνει έως σήμερα άγνωστο, ακόμα και σε συνεργάτες του καλλιτέχνη. Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης – Βίλλα Καπανζή- ως τις 5 Νοεμβρίου 2017.

– «Νίκος Νικολάου. Θέατρο και Εφαρμογές». Στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, Τσιμισκή 11 παρουσιάζονται 88 έργα του καλλιτέχνη από την ενασχόλησή του με το θέατρο και από άλλες εφαρμογές που του ανατέθηκαν κατά καιρούς. Αποτελεί μέρος της αναδρομικής έκθεσης «Νίκος Νικολάου. Σχέδια 1929-1986» που διοργάνωσε και παρουσίασε το ΜΙΕΤ στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2017. Εγκαίνια 28 Σεπτεμβρίου 2017 – Διάρκεια ως τα τέλη Νοεμβρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *