Αυξάνονται, αντί να μειώνονται, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους

Αυξάνονται, αντί να μειώνονται, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους 1

Συνεχίζει την τακτική της δημιουργίας νέων χρεών η κυβέρνηση προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην αγορά, η οποία αδυνατεί να αντιμετωπίσει όχι μόνο τις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις αλλά και τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές.

Στην πραγματικότητα, για κάθε ένα ευρώ που πληρώνει δημιουργεί νέες υποχρεώσεις περίπου ύψους 1,6 ευρώ από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Δηλαδή, παρά το γεγονός ότι αποπλήρωσε χρέη ύψους 3,8 δισ. ευρώ, δημιούργησε και άλλα χρέη ύψους 6 δισ. ευρώ.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, φαντάζει πλέον εξαιρετικά δύσκολο η κυβέρνηση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου να έχει καταφέρει να αποπληρώσει οφειλές ύψους 1,2 δισ. ευρώ (800 εκατ. ευρώ από χρήματα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και 400 εκατ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα). Στο εξαιρετικά αυτό πιθανό ενδεχόμενο, το ελληνικό Δημόσιο θα χάσει τη δεύτερη υποδόση ύψους 800 εκατ. ευρώ που έχει υπολογιστεί από του δανειστές να κατευθυνθεί στην αγορά.

Και αυτό θα συμβεί καθώς το στοκ των ληξιπρόθεσμων οφειλών όχι απλώς δεν μειώνεται, αλλά διογκώνεται. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο τα ληξιπρόθεσμα χρέη εκτινάχθηκαν στα 6,026 δισ. ευρώ, από 5,438 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Δηλαδή δημιουργήθηκαν νέες οφειλές ύψους 588 εκατ. ευρώ, οι οποίες αφορούν εκκρεμείς επιστροφές φόρων. Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τον Σεπτέμβριο πληρώθηκαν εκκρεμείς επιστροφές φόρων ύψους 670 εκατ. ευρώ. Ομως και με την πληρωμή αυτή δεν μεταβλήθηκε επί της ουσίας το ύψος των χρεών του Δημοσίου, με αποτέλεσμα το ποσό που υποχρεούται να επιστρέψει η κυβέρνηση προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση των 800 επιπλέον εκατ. ευρώ να παραμένει περίπου στο 1,2 δισ. ευρώ.

Πάντως, πηγές του υπουργείου Οικονομικών αν και δεν εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι θα εκταμιευθεί η υποδόση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ωστόσο υποστηρίζουν ότι η εκταμίευσή της μπορεί να γίνει μεταγενέστερα, μετά δηλαδή την καταληκτική ημερομηνία της 31η Οκτωβρίου. Επίσης αναφέρουν ότι μέχρι τις 23 Οκτωβρίου θα έχουν συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία πληρωμών που θα έχουν γίνει μέχρι τότε, ώστε να τα κοινοποιήσουν στους θεσμούς. Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση θα ληφθεί στο Euroworking group της 28ης Οκτωβρίου.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία:

1. Οι συνολικές οφειλές των υπουργείων, των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ανήλθαν στα 3,912 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, από 3,917 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουλίου. Ειδικότερα:

• 2,309 δισ. ευρώ χρωστούν οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης
• 558 εκατ. ευρώ χρωστούν τα νοσοκομεία.
• 465 εκατ. ευρώ είναι οι οφειλές των νομικών προσώπων.
• 335 εκατ. ευρώ το χρέος των δήμων.
• 245 εκατ. ευρώ τα χρέη των υπουργείων.

2. Οι εκκρεμείς επιστροφές εκτοξεύτηκαν στα 2,114 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, από 1,521 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουλίου.

Πάντως, τα χρέη του Δημοσίου είναι σημαντικά υψηλότερα. Και αυτό καθώς στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς επιστροφές από τα τελωνεία και ειδικά για τις κατηγορίες ΕΦΚ και ΦΠΑ σε βιομηχανίες, ξενοδοχεία, αλιευτικά σκάφη και πλοία, καθώς και όποιες επιστροφές πραγματοποιούνται από τα τελωνεία και αφορούν ιδιώτες ή ελεύθερους επαγγελματίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *