Αποψη: Η σημασία και το μέλλον της ΔΕΘ

Αποψη: Η σημασία και το μέλλον της ΔΕΘ 1

Η ​​ομιλία του πρωθυπουργού, όπως κάθε χρόνο, συγκεντρώνει την προσοχή των πάντων στη ΔΕΘ, και δικαίως. Επειτα από 8 χρόνια ύφεσης, οι προσδοκίες για ανάκαμψη της οικονομίας είναι ισχυρές και όλος ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι για να υπάρξει ανάπτυξη η Ελλάδα θα πρέπει εκτός από τη διατύπωση της ισχυρής πολιτικής βούλησης να πάρει και τα κατάλληλα μέτρα που θα δημιουργήσουν το ελκυστικό επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον που ευαγγελιζόμαστε.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού αναμένονταν με μεγάλο ενδιαφέρον από ένα πλατύ ακροατήριο. Η επιχειρηματική κοινότητα περίμενε, και ήθελε, να ακούσει τα αναπτυξιακά μέτρα, ρεαλιστικά και συγκεκριμένα, που θα της επιτρέψουν να αναλάβει το ρίσκο νέων πρωτοβουλιών μέσα από τις οποίες θα προκύψει η ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ομοίως και η επενδυτική κοινότητα ανέμενε, διά στόματος πρωθυπουργού, να ακούσει τα συγκεκριμένα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης, ώστε να αποφασίσει να υλοποιήσει τα επενδυτικά σχέδια που παραμένουν στο συρτάρι καιρό τώρα.

Η ανάκαμψη της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας θα προκύψει μόνο με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην πολιτεία και τις προοπτικές της οικονομίας και με την υλοποίηση των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσουν τη δημόσια διοίκηση και θα μειώσουν τη γραφειοκρατία, θα άρουν τα ρυθμιστικά εμπόδια και θα ανοίξουν τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και που θα βελτιώσουν τον φοροσυλλεκτικό μηχανισμό και θα διευρύνουν τη φορολογική βάση.

Δικαιολογημένο λοιπόν το μεγάλο ενδιαφέρον για την ομιλία και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού όπως και για την παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που με το πολιτικό βάρος της παρουσίας τους προσδίδουν κύρος και σημασία στη ΔΕΘ. Αναρωτιέμαι όμως αν αυτό και μόνο (ή αν αυτό κυρίως) πρέπει να καθορίζει μια διεθνή έκθεση. Θυμάμαι την εποχή που ο κόσμος συνέρρεε στην έκθεση για να δει τα νέα προϊόντα, τις καινοτομίες της εποχής, να κλείσει συμφωνίες και να συμμετέχει σε εκδηλώσεις που δημιουργούσαν ευκαιρίες και προοπτικές για νέες επιχειρηματικές προσπάθειες. Ηταν η εποχή που η Ελλάδα αναπτυσσόταν και είχε ανάγκη μια έκθεση-σύμβολο που δημιουργούσε αναπτυξιακές προοπτικές. Ηταν η εποχή που η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης είχε περισσότερο επιχειρηματικό και εμπορικό χαρακτήρα, χωρίς να χάνει το ενδιαφέρον του κοινού που ερχόταν να δει τα νέα προϊόντα, αλλά και να διασκεδάσει με το κοινωνικό πρόσωπο της έκθεσης. Με την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου άλλαξε σιγά σιγά και ο χαρακτήρας της έκθεσης. Απομακρύνθηκαν οι επιχειρήσεις και ενισχύθηκε ο άμεσος καταναλωτικός χαρακτήρας με πολλαπλές εκδηλώσεις για το κοινό, που συνέχισε να προσέρχεται και να αγαπά τη ΔΕΘ. Ο μετασχηματισμός αυτός απομάκρυνε και οργανισμούς σαν το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο που διοργάνωνε ανελλιπώς το Αμερικανικό Περίπτερο με τη συμμετοχή πολλών γνωστών και καινοτόμων εταιρειών που συγκέντρωναν και το μεγάλο ενδιαφέρον κοινού και επαγγελματιών.

Σήμερα, η Ελλάδα πρέπει να ξαναβρεί τον δρόμο της ανάπτυξης μέσα από νέες επιχειρηματικές προσπάθειες και ένα διαφορετικό μοντέλο που θα στηρίζεται στην καινοτομία, την εξωστρέφεια και την παραγωγή. Χρειαζόμαστε ιδέες και συνεργασίες. Χρειαζόμαστε μια πλατφόρμα που θα μας προσφέρει ευκαιρίες και δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο χώρο από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Ηδη η σημερινή διοίκηση της ΔΕΘ έχει κάνει σημαντικά βήματα για την αναβάθμιση της έκθεσης και την οργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων που ενισχύουν το εμπορικό και επιχειρηματικό ενδιαφέρον στον θεσμό και πιστεύουμε στην προοπτική που δημιουργείται, ώστε να αποκτήσει ξανά η ΔΕΘ την αξία και τη σημασία που της αρμόζει.

Το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο με την πλήρη συνεργασία της αμερικανικής πρεσβείας και ενός εξαιρετικά δραστήριου και φιλικά προσκείμενου πρέσβη, έχει καταφέρει να δραστηριοποιήσει το αμερικανικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Οπως μαρτυρούν και οι τελευταίες ανακοινώσεις για σημαντικές επενδύσεις στη χώρα («Παπαστράτος», Εθνική Ασφαλιστική, Deloitte, παλαιότερη συμμετοχή στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, ενεργειακά, κ.λπ.), ο αμερικανικός παράγοντας επιστρέφει δυναμικά.

Η ολική επαναφορά θα είναι η συμμετοχή των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας στη ΔΕΘ του 2018, κάτι που θα αποτελέσει και τη δική μας συνεισφορά στην ανάκτηση του κύρους και της σημασίας της ΔΕΘ σαν το κορυφαίο επιχειρηματικό γεγονός της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

* Ο κ. Σίμος Αναστασόπουλος είναι πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *